A Wizz Air vezére az európai piac átrendeződésére számít

Hírek figyelo.hu

Nagyon szerencsétlen volt, hogy nem sikerült globális, de legalább európai szintű járványkezelési megoldásokat se találni – mondta az Indexnek Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a portálnak arra a kérdésére, hogy még mindig „masszív hisztéria” van-e a járvány körül. Váradi szerint az országonkénti válasz elnyújtotta és mindenhol költségesebbé is tette a járványkezelést.

A légitársaság vezetője szerint az Európai Uniót éppen erre találták ki: „ha van egy olyan helyzet, ami a térséget egységesen érinti, akkor az EU koordinációjával kellene mennie a kezelésének is. Persze minden ország maga dönti el, hogy az egészségügyét hogy irányítja, viszont nekünk 45 országban vannak érdekeltségeink, és ezek között két azonos kezelési megoldás sem fordult elő.”

Átrendeződhet az európai piac

Váradi Józsefet kérdezték az állami támogatásokról is, mert, mint írják, „a Wizz Air rendre nagyon hangosan fellép az állami támogatások ellen”. A cégvezető azt mondta, hogy azok a megbízások – például mikor kínai maszkokat szállított Magyarországra – „semmiképp nem tekinthetőek állami támogatásnak, ezeket verseny után nyerték el, egyszerűen ők adták a legjobb ajánlatot”.

Több légitársaságot állami mentőcsomagokkal tudtak csak megmenteni a csődtől. Váradi szerint azonban „ez még nem lefutott dolog”, mert ezen légitársaságok újraindítása „iszonyú költséges dolog lesz” – arról nem is beszélve, hogy még hosszú ideig várhatóan csak alacsony bevétel mellett fognak tudni működni. A vezérigazgató szerint a most kimentett légitársaságok rákényszerülnek arra is, hogy jelentősen, 25-30 százalékkal csökkentsék a kapacitásaikat, emiatt ő komoly átrendeződésre számít a piacon.

Váradi szerint háromféle légitársaság van Európában:

  • azok, amelyeket az állam megmentett,
  • azok, amelyek megoldják saját finanszírozásukat, hatékonyan működnek és megfelelő a pénzügyi helyzetük (ilyennek tartja a Wizz Airt),
  • valamint azok, amelyek nem működnek hatékonyan és állami segítséget sem kapnak.

Utóbbiakra szerinte nem vár jó idő a következő fél-egy évben, pedig ezek a cégek adják az európai piac 10-20 százalékát. Váradi azt is elmondta, hogy szerinte „ezek a támogatások soha nem lesznek visszafizetve, a támogatott cégek soha nem fogják kitermelni ennek a költségeit”.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink