A Wizz Air előnyére válik, hogy nem mindenki hajlandó megfizetni a magas jegyárakat

Hírek vg.hu
A Wizz Air vezérigazgatója szerint Michael O’Leary-nek mást tanítottak matematikából, mint neki, Magyarországnak pedig egyetlen nemzeti légitársasága van. Váradi József a Világgazdaságnak arról is beszélt, hogy szeretnek versenyezni, és a drága jegyek az előnyünkre válnak, mert lényegesen kedvezőbb feltételekkel és alacsonyabb árakkal tudnak alternatívát kínálni az utazni vágyóknak.

A napokban úgy fogalmazott egy sajtóeseményen, hogy már többször bebizonyították, a Wizz Air Magyarország nemzeti légitársasága. Ezzel Michael O’Leary-nek, a Ryanair vezérigazgatójának üzent, aki szerint vesztésre állnak a budapesti és a hazai piacon egyaránt?

Nem tudom, kinek mit oktattak matematikából, de nekem azt tanították, hogy a 38 több a 26-nál. Nekünk 38 százalékos részesedésünk van a magyar piacon, míg a versenytársunknak 26. Tehát mi nemcsak jól tudunk, de szeretünk is versenyezni, és ez a jövőben sem lesz másként.

Mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány visszaállamosítja a Budapest Airportot és a francia Vinci SA kisebbségi tulajdonosává, illetve szakmai üzemeltetőjévé válik a jövőben?

Személy szerint azt gondolom, hogy jó törekvés a stratégiai fontosságú infrastruktúrát nemzeti, vagy állami tulajdonban tudni. Fontos kiemelni, hogy nem egyedi esetről van szó, a nemzetközi gyakorlatban többször volt már ilyenre példa. Az üzemeltetés kapcsán úgy tudom, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. Szakmailag jó döntésnek tartom, mert egy nemzetközi reputációval bíró, professzionális üzemeltetőt próbál megcélozni a kormány.

Milyen lesz a húsvéti szezon? Mennyire erős a kereslet a repülőjegyek iránt, a gazdasági nehézségek ellenére továbbra is jellemző-e a pozitív jegyár-környezet a Wizz Air számára fontos régiókban?

Azt tapasztaljuk, hogy nem tört meg az emberek utazási kedve, sőt, továbbra is kifejezetten szeretnek utazni, ugyanakkor nem mindenki hajlandó a magas jegyárakat megfizetni. Ez nyilván az előnyünkre válik, mert mi lényegesen kedvezőbb feltételekkel és alacsonyabb árakkal tudunk repülőjegyeket kínálni az utazni vágyóknak.

A kereslet a Wizz Air iránt folyamatosan növekszik, jelenleg körülbelül 60 százalékkal többet repülünk, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban.

Az európai légiközlekedés viszont még csak a Covid szintjén van, sőt, egy kicsit inkább alatta. A tavalyi 24 százalékos növekedésünket idén megfejeljük egy újabb 15 százalékos bővüléssel Magyarországon. Tehát mi azt látjuk, hogy óriási a kereslet a Wizz Air szolgáltatásaira.

Az interjú teljes szövege itt olvasható.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink