A volt pénzügyminiszter nyomában a Cápa

Hírek vg.hu
A pesti tőzsdén is találhatnak ígéretes technológiai profilú befektetési lehetőséget kínáló részvényeket a befektetők. Az újító startupokat felkaroló OXO és az STRT papírjait a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán kell keresni.

Miközben a nyugati tőzsdéken a technológiai részvények ralija húzza újabb csúcsra a részvényindexeket, a befektetőket pedig az Nvidia, a Micosoft és a Magnificent 7 többi tagja tartja lázban a mielőbbi meggazdagodás reményében, sokan talán nem is tudják, hogy a pesti börzén is van pár olyan cég, amin keresztül a technológiai innovációkból profitálhatnak a kitartó és kockázatvállalóbb tőzsdézők.

Volt pénzügyminiszter és tévés Cápa nyúl a startupok hóna alá

Az Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter alapította és vezette OXO Technologies Holding és a sokak által a Cápák között című televíziós műsorból is ismert Balogh Petya angyalbefektető gründolta STRT Holding is ígéretes feltörekvő cégekből épít porfóliót, és kínál befektetési lehetőséget a pénzre váltott innovációkból.

A két vállalat alapvetően hasonló üzleti modellt követ: nagy növekedési lehetőséget rejtő, ám forrásigényes, főként technológiai fókuszú újító cégekbe fektetnek, és piacismeretüket, kapcsolati hálójukat kamatoztatva szakmailag is támogatják a jövő ígéreteit, majd – ideális esetben – nagy profittal továbbértékesítik a megerősített, piac érett startupokat.

Oszkó Péter. Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A két holding formában működő társaság részvényei egyaránt a tőzsde kis- és közepes vállalatok számára fenntartott Xtend piacán forognak. Nagyobb tőzsdei tapasztalattal Oszkó Péter cége rendelkezik, az OXO ugyanis két és fél éve vált nyilvános társasággá.

Magyarország erős innovációs képességgel rendelkezik IT területen, azonban fontos, hogy ezek a cégek megfelelő tőkefinanszírozási lehetőségeket találjanak itthon a hazai tőkepiacon, ami fontos lépés a világpiac meghódítása felé vezető úton. Az OXO Holding ebben a finanszírozási, befektetési modellben képvisel jelentős újdonságot, hiszen a holding tőzsdei megjelenésével ötvözi a nyilvános tőkepiacokban rejlő lehetőségeket a startup befektetésekhez szükséges szaktudással

– mondta a 2021. szeptemberi tőzsdei bevezetéskor Oszkó.

A társaság a tőzsdei listázást megelőzően 1,2 milliárd forint tőkét vont be magán és intézményi befektetőktől, portfóliójának értéke pedig mára meghaladja a hat milliárd forintot, ami a saját tőke duplázását jelenti két és fél év alatt. Az Oszkó-cég távlati tervei között szerepet kap befektetői kapcsolatainak nemzetközi bővítése, további forrásbevonások előkészítése specializált tőkealapokba, illetve magába a társaságba is – akár egy későbbi párhuzamos, külföldi nyilvános piacon történő új kibocsátással.

Fotó: Kallus György / VG

Az STRT is hasonló, 1,15 milliárdos forrásbevonással alapozta meg a tavaly decemberi parkettre lépést. A TV-s Cápa holdingjánál 2023 az építkezésről szólt, a korábbi évekre jellemző 2-3 tranzakcióval szemben tavaly 25 befektetést eszközöltek, és 17 új céggel bővült portfóliójuk.

Az STRT ernyője alá olyan startupok tartoznak, mint az élelmiszerpazarlás problémájára és a megfizethető ételrendelésre egyszerre megoldást kínáló Munch, az online bevásárlási szolgáltatást nyújtó Roksh, vagy az autóipari szoftvereket kínáló Commsignia.

Pénz mellett tudást is adnak

Az STRT a programozóképzésben is lát fantáziát, a legsikeresebb befektetésük ezen a téren az immár 30 országban 200 saját iskolával jelen lévő Logiscool. Az angyalbefektetés kockázatait jól mutatja, a hasonló profilú egykori portfóliócégek, a CodeBerry és GreenFox Academy közelmúltbeli csődje.

Tőlünk nemcsak pénzt kapnak a cégek, hanem egy átfogó tudásprogramot is, aminek sokkal nagyobb szerepe lehet a sikerben, ráadásul magántőkéből gazdálkodunk, ami lehetőséget teremt egy sokkal rugalmasabb, vállalkozóbarátabb befektetői hozzáállásra

– jellemezte korábban az STRT-t az alapító Balogh Petya.

A piac mindkét céget hasonlóra taksálja, az OXO tőzsdei kapitalizációja öt milliárd, az STRT piaci értéke pedig 5,1 milliárd forint az aktuális részvényárfolyam alapján.

A részvényekre egyelőre nem igazán kaptak rá az Xtend piacon kereskedők, a volt pénzügyminiszter cégének árfolyama 19 százalékkal, a Balogh Petya nevével fémjelzett STRT kurzusa pedig 24 százalékkal bukott alá az idén. A forgalmon is lenne még mit javítani, az euróban jegyzett OXO-részvények mindössze 17,1 millió forint értékben, az STRT papírjai 106 millió forintért cseréltek gazdát az év eleje óta eltelt szűk három hónap során. Az utóbbi iránti, szemmel láthatóan nagyobb befektetői érdeklődést ugyanakkor magyarázhatja, hogy a cég részvényei viszonylag rövid ideje, tavaly december óta érhetőek el a tőzsdén.

Oszkó már osztalékot fizetne, az STRT még építkezik

A számos hasonlóság mellett azért több különbség is van a két vállalat filozófiája és működése között. Az OXO hangsúlyosabban a már érettebb, önfenntartó és nyereségtermelésre képes feltörekvő cégekbe fektet, és részvénycsere-tranzakciókkal, további esetleges tőkeemeléssel és a megszerzett részesedések fejében új részvények kibocsátásával tenne szert új portfóliócégekre.

Az STRT portfóliójában ezzel szemben inkább az korai szakaszban lévő startupból van több, melyekbe átlagosan 20-30 millió forintot invesztálnak. Az STRT a magyar piachoz igazodva forintban jegyezteti részvényeit, az OXO papírjaival viszont már euróban kereskednek a pesti börzén.

Az OXO immáron stabilan nyereséges működéssel büszkélkedhet, 2022-ben negyedmilliárd forintos, 2023 első felében pedig egymillió eurós eredményt termelt. A tavalyi második félévről még nincs közzétett beszámoló, ám amennyiben a kedvező trendek folytatódtak 2023 második felében is, a társaság idén már osztalékot is fizetne a részvényeseknek.

Az alig több mint egy éve alapított STRT még nem jár itt, noha a társaság évtizedes múltra visszatekintő leánycége és a holding gerincét adó STRT Invest két veszteséges évet követően 2022-re már kisebb, 25 milliós nyereséget mutatott ki. Balogh Petya cégcsoportja a startupok sikeres értékesítéséből származó pénzügyi eredményből elsősorban újabb befektetéseket finanszírozna, osztalékot így csak abban az esetben fizetne, ha az STRT nem talál befektetésre alkalmas célpontot.

A két társaság tőkepiaci erőfeszítéseit a tőzsdeüzemeltető is elismeri, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) éves díjkiosztóján az OXO a szakmai zsűri BÉT Xtend különdíját nyerte el, az STRT pedig az év Xtend piaci kibocsátójának járó díjat vihette haza február végén.

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: Balogh Petya. STRT

Ezek is érdekelhetnek

További híreink