A vírus előtt szinten a hitelfelvételi kedv

Hírek Figyelo.hu

A koronavírus harmadik hullámának elején megoszlott a szakértők véleménye a pandémia miatti gazdasági válság mélysége és hossza kapcsán, ugyanakkor a következő időszakra több elemzés is fellendülést jósol. A gazdaság beindulására vonatkozó várakozásokat igazolják a Cofidis Hitel Monitor kutatás friss eredményei: a magyar lakosság hitelfelvételi szándéka a tavalyi visszaesés után 2021 első negyedévében visszaállt a járványhelyzet előtti szintre, miközben az átlagosan felvenni tervezett, nem lakáscélú hitelösszeg is nőtt.

A hitelüket törlesztők aránya is 2020 augusztusától folyamatosan emelkedik, és az elmúlt egy évben felvett hiteleknél is enyhe növekedés látható.

Mint írták, a magyarok 11 százaléka tervez hitelt felvenni a következő egy évben, legutóbb 2019 áprilisában volt ilyen magas ez az arány.

Az augusztusi mélypont után a hitelüket törlesztők aránya is elérte a tavalyelőtti átlagos (49 százalék) szintet, a gyermeket nevelők esetében pedig egy erőteljesebb növekedés után az arány elérte a 66 százalékot. A 2021 első negyedéve előtti évben a lakosság 24 százaléka vett fel hitelt. Bár ez az arány elmarad a járványhelyzet előtt mért 31 százaléktól, a Cofidis szakértői szerint a következő negyedévekben további emelkedés várható.

A hitelfelvételi kedvre a kínálati oldalon történő változások is pozitív hatással lehetnek. A Magyarországon 2021. január 1-től elérhető, a Magyar Nemzeti Bank által minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel termékek megjelenése piacformáló tényező. A szakember hozzátette:

Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy ezt a hiteltípust az eddig bizonytalanok is pozitívan fogadhatják.

A Cofidis felmérése szerint, akik már hallottak róla, azok közül szinte mindenki (96 százalék) figyelembe venné a hitelfelvételi döntésnél a minősítés meglétét. Sőt ennek hiánya minden tizedik ügyfelet elidegenít az adott pénzintézettől.​

A hitelfelvételben gondolkodók körében elsősorban a lakásvásárlási (41 százalék), a lakásfelújítási (40 százalék) és az autóvásárlási (33 százalék) célok jellemzőek.

A potenciális hitelcélok közül nagyot ugrott a lakásfelújítás (55-ről 67 százalékra), feltehetőleg az államilag támogatott otthonfelújítási hitelek bevezetésének köszönhetően.

Egy személyi kölcsön esetleges felvételének fő céljaként a megkérdezettek 22 százaléka a lakásfelújítást és korszerűsítést nevezte meg, ami közel 10 százalékkal magasabb az elmúlt két évben mért arányoknál. Ugyanígy a korábbiaknál közel 5 százalékkal többen (15 százalék) mondták, hogy háztartási gépek és berendezések vásárlása céljából vennének fel személyi kölcsönt.

A felvenni tervezett átlagos hitelösszeg is emelkedett tavaly novemberhez képest, ezen belül

a nem lakáscélú hitelek esetében erőteljesebben, mintegy 21 százalékkal, 1,2 millió forintra.

Az áruhitelt felvevők aránya idén márciusban ismét elérte a járvány előtti szintet. Bár nem nőtt azok aránya, akik személyi kölcsönt vettek fel, az ebben a hiteltípusban gondolkodók aránya a tavalyi csökkenés után a 2019 eleji szintre, 12 százalék százalékra nőtt.

(Borítókép: terng99, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink