A világgazdaság lassulását várják a vállalatvezetők

Hírek Tóth Balázs
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte – mutat rá az EY 1200 vezérigazgató megkérdezésével készült nemzetközi kutatása. A döntéshozók cégfelvásárlásokkal megerősödve akarnak kikerülni a válságból.

A vezetők 98 százaléka a világgazdaság lassulására készül fel, köztük is többségben vannak azok, akik elhúzódó recessziótól tartanak. A geopolitikai kihívások miatt a válaszadó vezérigazgatók 97 százaléka felülvizsgálja terveit, minden negyedik első számú vezető elhalasztja a befektetéseit, a vezetők 32 százaléka teljesen leállítja a tervezett beruházásokat. A vezérigazgatók leginkább a bizonytalan monetáris politikát, a növekvő tőkeköltségeket és a koronavírus miatti kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a vállalkozás növekedése szempontjából. A kedvezőtlen kilátások ellenére a döntéshozók továbbra is keresik azokat az üzleti lehetőségeket, amelyekkel megszilárdíthatják pozícióikat a piacon. Ennek megfelelően a válaszadók közel fele tervez cégösszeolvadást vagy felvásárlást az idei évben.

A gazdasági környezet látványos átalakulása miatt a társaságoknak még hatékonyabbá, innovatívabbá és fenntarthatóbbá kell válniuk, hogy továbbra is vonzóak legyenek a befektetők, az ügyfeleik és a tehetséges munkatársak számára. A fejlődést elősegíti egy jól megválasztott akvizíció. Egy gondosan átgondolt és előkészített felvásárlás versenyelőnyt biztosíthat a piacon” – emelte ki Vaszari Péter, az EY Stratégiai és Tranzakciós tanácsadással foglalkozó területének partnere. A kutatásban megkérdezett vezetők 39 százaléka a fenntartható működésre fordítana több forrást, míg harmaduk a tehetséges munkavállalók oktatásába, tudásuk fejlesztésébe ruházna be. A vezérigazgatók 70 százaléka szerint a rugalmas munkavégzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy felvegyék és meg is tartsák a rátermett szakembereket. Az EY 2023 CEO Outlook Pulse felmérés keretében az EY megbízásából a Longitude 1200 vezérigazgató válaszait gyűjtötte össze 2022 novemberében 22 országból és 6 iparágból (így a fejlett gyártás és mobilitás, a fogyasztói termékek és kiskereskedelem, az energia és erőforrások, a pénzügyi szolgáltatások, az egészségtudományok és wellness, a technológia, illetve a média és távközlés ágazatból.)

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink