A világban tankolhatunk 10 és 1100 forintért is literenként

Hírek vg.hu
A benzin literenként átlagára átszámítva 493,15 forint globális összehasonlításban, az október 9-én összesített adatok szerint. A magyarok ennél drágábban tankolhatnak, 630 forint volt a literenkénti átlagár.

A Global Petrol Prices összesítése szerint a legolcsóbb a benzin Iránban, ahol átszámítva 10,5 forint egy liter üzemanyag, a legmélyebben pedig a hongkongi autósoknak kell a zsebükbe nyúlniuk: ők 1131 forintért tankolnak literenként. A két szélső érték közt közel 108-szoros az különbség.

A szaklap emlékeztetett rá, hogy többnyire a gazdagabb országokban magasabb az üzemanyagár, az elmaradott régiókban, valamint az olajtermelő országokban sokkal alacsonyabb. Egy kivétel talán az Egyesült Államok, ahol csupán 383 forintnak megfelelő dollár a literenkénti ár, szinte ugyanannyi, mint Afganisztánban, Vietnámban vagy Szudánban.
Az egyes országok közti árkülönbözetet a különféle támogatások és a kivetett adók mozgatják le-, illetve felfelé. A kiskereskedelmi ár alakulása abban is eltér, hogy azt milyen gyakran változtatják: a leggyakoribb a heti átárazás, de ahol szabályozott üzemanyagár jellemző, ott sokkal ritkábban változtatják az árakat.

Irán mellett extrém olcsón, magyar szemmel fillérekért lehet tankolni még Líbiában (11,2 forint) és Venezuelában (12,8 forint).

Itt egy nagyobb ugrás következik, nincsen máshol 100 forint alatti benzinár. A 100–200 forintos tartományban kilenc ország benzinpiaca található, köztük Algéria és Egyiptom. Az oroszok átlagosan 204 forintot fizetnek, a vezető olajtermelők közül Irakban 209 forintért adják a benzint, a szaúdiak 227-ért.

A Magyarországihoz plusz-mínusz 10 forintra megegyező árakkal találkozhat, aki most Szerbiába, Ciprusra, Csehországba és Ausztriába autózik. Európa legdrágább országa tankolási szempontból Hollandia (814 forint), Monaco (826 forint) és Izland, ahol 844 forintba kerül az üzemanyag. A sort Hongkong zárja a már említett 1131 forintos átlagos kiskereskedelmi árral.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink