A világ legnagyobb bankjával állapodott meg Varga Mihály

Hírek VG
Szorosabbra fűzi a pénzügyi kapcsolatokat Magyarország a világ legnagyobb eszközállományú pénzintézetével – tájékoztatott Varga Mihály, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezérigazgatójával, Gu Shuval. A tárcavezető kiemelte: az 1984-ben alapított ICBC mintegy négyezer milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja, 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen, emellett budapesti régiós iroda nyitását is mérlegeli.

Varga Mihály fontos állomásnak nevezte a magyar–kínai pénzügyi kapcsolatok erősítése szempontjából szerdán aláírt kétoldalú egyetértési megállapodást, amelynek célja átfogó és hosszú távú, közös érdekeken alapuló stratégiai együttműködés kialakítása Magyarország és Kína között.

A dokumentum szerint a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank kész aktívan közreműködni Magyaországgal a renminbi-kötvénykibocsátásban, illetve támogatja a határon átnyúló renminbi üzleti kapcsolatokat, fizetési műveleteket, valamint magyar infrastruktúra-projektek finanszírozását.

Az ICBC ezentúl kapcsolatokat építhet ki az érdekelt magyar bankokkal a mesterséges intelligencia, a felhő alapú szolgáltatások, és az egyéb digitális fejlesztések területén is

– szögezte le a tárcavezető.

Az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében budapesti iroda nyitásának előnyeit is számba veszi.

A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi – és egyben közép-kelet-európai – jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét.

 

Borítókép: ICBC