A világ leggazdagabb ingatlanosai

Hírek
A hotelek, lakások és plázák építéséből a jelek szerint Ázsiában a legkönnyebb meggazdagodni.

1.Wang Jianlin

Vagyona: 33 milliárd dollár

Amikor a XX. század elején kiütött a kínai polgárháború, apja Mao oldalán harcolt a Vörös hadseregben. Wang igyekezett a nyomdokaiba lépni, ezért 16 éven keresztül teljesített katonai szolgálatot. Miután kilépett a fegyveres erőktől a pályája töretlenül ívelt felfelé. Cégcsoportja a Dalian Wanda, már a ’90-es években is az ország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője volt. A vállalataihoz 134 bevásárlóközpont, 82 luxushotel és 213 mozi tartozik.

2. Lee Shau Kee

Vagyona: 31 milliárd dollár

A gyerekkorában a családja annyira szegény volt, hogy húst csak havonta kétszer ettek. Azóta óriási utat járt be: jelenleg övé Hongkong harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztője a Henderson Land Development. Mivel Lee Shau még mindig a cég 70 százalékát birtokolja a mai napig teljhatalmú döntéshozónak számít. Mielőtt Hongkongot visszacsatolták Kínához a világ negyedik leggazdagabb embere volt. Azóta jó pár helyet vissza csúszott a ranglistákon.

3. Michael Otto

Vagyona: 18 milliárd dollár

Az apja hamburgi csomagküldő társaságát 1981-ben vette át. Ma már főleg ingatlanban utazik, de a cégcsoportján belül emellett pénzügyi szolgáltatásokkal és e-kereskedelemmel is foglalkoznak. A családjához tartozik az ECE Group is, amelyik világszerte jelenleg mintegy 200 bevásárlóközpontot üzemeltet. Michael Otto a környezettudatosság elkötelezett híve: milliókat költött az Elba folyó menti területeinek a védelmére.

4. Donald Bren

Vagyona: 17 milliárd dollár

Bren nevű cégével az első házát még 1958-ban építette meg egy 10 ezer dolláros kölcsönből. A siker felé vezető úton a legnagyobb lépést 1977-ben tette meg, amikor néhány befektetővel közösen megvették a több mint 100 éves ingatlanfejlesztőt az Irvine-t. Mivel az évek során a társait kivásárolta, ma már Donald Bren a cég egyedüli tulajdonosa. A beruházásai nélkül a kaliforniai Orange megye egészen másképp nézne ki – állapította meg róla egyszer a Los Angeles Times.

5. David és Simon Reuben

Vagyonuk: 15 milliárd dollár

A testvérpár Indiában született, de az Egyesült Királyságban nőtt fel. A vagyonukat az idősebb fivér Simon alapozta meg, amikor megvette Anglia legrégibb szőnyegkereskedő cégét.

Az első közös vállalatuk a fémipari Trans-World volt. A ’90-es évek elején ők bonyolították le a világ alumínium ügyleteinek az 5 százalékát. 2000-ben azonban túladtak a cégen és átnyergeltek az ingatlanpiacra. Egy sor hotel és bevásárlóközpont mellett hozzájuk tartozik London egyik felhőkarcolója a Millbank torony is.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink