A végcél minél több, globálisan sikeres startup

Hírek
Erősen hiszek abban, hogy az országot elsősorban sok-sok innovatív, magas szellemi hozzáadott értékű cég virágoztathatja fel – mondja Ács Zoltán, a Design Terminál szakmai igazgatója, a megújuló mentorprogramért felelős vezető.

– Mennyiben más a Design Terminál mostani új programja, mint a hasonló ilyenek?

– A Design Terminál mentorprogramja továbbra is egy nonprofit alapon működő akcelerátorprogram, aminek 3 hónapja során mintegy 100 tapasztalt mentor segíti a kiválasztott startupokat. Az új szemeszterben a program 3 lényeges elemében újul meg.

– Melyek ezek?

– A legfontosabb, hogy hidat teremtünk a nagyvállalatok és a startupok között. Egy startup számára ugyanis a mihamarabbi ügyfélszerzés a legfontosabb, nagyvállalati partnereinkkel kötött megállapodásainknak köszönhetően pedig startupjaink gyorsítósávot kapnak a vállalati beszerzésekhez. Sokat dolgoztunk az elmúlt fél évben ezen a koncepción, és hamarosan nyilvánosan is bemutatjuk majd, hogyan is működik egy ilyen együttműködés. A második a fókusz: ezentúl csak olyan startupokkal foglalkozunk, melyeknek van a társadalomra gyakorolt pozitív hatása. A megcélzott témáink: egészség és sport, urbanisztika és mobilitás, tanulás és munkavállalás. A harmadik, hogy bár eddig is volt néhány külföldi csapatunk, innentől kezdve kifejezetten célunk, hogy minél több tehetséges vállalkozót csábítsunk Budapestre a világ minden tájáról.

– Hány csapat ment keresztül eddig hasonlón? Milyen eredménnyel?

– Az eddigi programjainkban 33 csapat vett részt, közülük nyolcan kaptak később befektetést és több mint 85 százalékuk ma is működik. Mivel a programunk kimondottan korai fázisú startupokat céloz, ez az arány kimondottan jónak számít.

– Kik voltak a legjobbak és miért?

– Több ígéretes startup növekedése időközben lelassult, illetve néhány olyan, akik a program során lassabban haladtak előre, most szárnyalnak. Közhely, de igaz: a sikernek számtalan útja lehet, a legfontosabb közös tulajdonság viszont, hogy emberi kvalitásaikat tekintve született vállalkozók.

– Milyen egy született vállalkozó Ön szerint?

– A legfontosabb tulajdonsága talán, hogy egyszerre a végletekig kitartó, ugyanakkor van annyi önreflexivitása, hogy felismeri, ha egy adott megoldást el kell engedni. Ez egy finom egyensúly, kevesen képesek rá.

– Mik azok a hibák nálunk, amit jobban lehetne majd csinálni?

– Több állami tőkeprogram indult, illetve indul mostanság. Néhány magánbefektető is aktivizálódott, az angyal befektetői közösség pedig elkezdett láthatóbbá válni. Tőke tehát bőven van, jó minőségű magyar startup viszont már sokkal kevesebb. A Design Terminál mentorprogramja az utánpótlást és a tehetségeket neveli, olyan korai fázisú startupokat fejleszt, amik a jövő nagy ígéretei lehetnek.

– Mit tesznek a cél érdekében?

– Bővítjük a fókuszunkat, és a régióból, illetve távolabbi országokból is levadásszuk az ígéretes csapatokat. A legjobb startupokért globális verseny folyik; nagyon jó értékajánlatot kell összeraknunk és ezt ügyesen kell kommunikálnunk ahhoz, hogy rávegyünk jó külföldi startupokat, hogy Budapestről irányítsák cégüket növekedésük egy bizonyos szakaszában. A sok külföldi vállalkozó megtermékenyíti az egész ökoszisztémát, diverzebb, színesebb, nemzetközibb és vonzóbb hely lehet Budapest a startupok számára, ha a munkánkat jól végezzük. Van egyébként már ilyen csapatunk, az előző szemeszterből az olasz Openmondo éppen most alapítja meg a magyar cégét. Úgy döntöttek, hogy Milánó helyett Budapestről folytatják.

– Pontosan milyen csapatokat várnak most?

– Kidolgozott koncepcióval rendelkező, rendkívül ambiciózus csapatokat várunk, akiknél megvannak az üzleti és a technológiai kompetenciák is, születésüktől kezdve a globális piacokra céloznak és skálázhatók. De ennél érettebb fázisú cégeket is szívesen várunk; amennyiben fejlődésükhöz kockázati tőkebevonásra van szükségük, opcionálisan ezt is biztosítani tudjuk számunkra.

– Mit kapnak pontosan a csapatok?

– Szuper magyar és külföldi mentorokat, irodai elhelyezést, ösztöndíjat, és a legfontosabb, hogy hozzáférést nagyvállalati partnereinkhez, akik ügyfeleik lehetnek. Ez persze főleg B2B fókuszú cégeknek releváns. Mindemellett partnereink, a Google, az Amazon és az IBM 150 ezer euró értékű szolgáltatáscsomagot biztosítanak minden startupunknak. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy szuper, nemzetközi csapat részese lehet az, aki bekerül a programba, ahol meghatározó barátságokat és ismeretségeket köthet.

– Nyilván sok nemzetközi program van? Mi a nemzetközi kifutása a Design Termiál programjának?

– Mintegy 800 akcelerátorprogram van a világon, de a mentorprogramhoz hasonlóan korai fázissal kevesen foglalkoznak, pedig enélkül nincs jól működő ökoszisztéma. A legjobb startupoknak befektetést tudunk biztosítani, ha növekedésük finanszírozásához szükséges, illetve magyar és külföldi kockázati tőkealapok felé tudjuk közvetíteni a startupokat a következő körös tőkebevonásért. De az exit jöhet akár egy nagyvállalat általi felvásárlással is. Amerikában kb. hatszor több exit jön létre következő körös tőkebevonásból, mint Európában. Tetszik vagy sem, mifelénk jóval gyakoribbak az akvizíciók. A végcél, hogy minél több globálisan sikeres startup szökkenjen szárba a programunkból. Teremtsenek új munkahelyeket és hosszabb távon a magunk szerény módján járuljunk hozzá a magyar gazdaság szerkezetének átalakulásához. Erősen hiszek abban, hogy az országot elsősorban sok-sok innovatív, magas szellemi hozzáadott értékű cég virágoztathatja fel.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink