A vártnál kedvezőbb lett a februári ipari termelés

Hírek D. GY.
A biztató évkezdet után az idén 5 százalék körüli mértékben bővülhet az ipari termelés a tavalyi 9,6 százalék után. Az orosz-ukrán háború azonban továbbra is erős bizonytalanságokat visz az előrejelzésbe. 

Az előző havihoz képest 1,6 százalékkal, éve szinten, munkanaphatástól megtisztítva pedig 4,5 százalékkal emelkedett februárban az ipari termelés volumene. Az Erste Bank elemzői szerint ez biztató kezdetnek tekinthető az ágazatban

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, a KSH rövid kommentárja szerint

a növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás kismértékben csökkent. Az előző havi stagnálás után a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt emelkedett, utóbbié az ipari átlag feletti mértékben.

Befejeződött a dohánytörés, dohányfűzés Geszteréden is, ahol a hosszú nyárnak és a javarészt kedvező időjárásnak köszönhetően elégedettek lehetnek a végeredménnyel. 2020.09.28. Geszteréd (Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország)

Az Erste értékelése szerint a kilátások bizonytalanok. Az év eleji pozitív meglepetést hozó adatok azt sugallják, hogy az ellátási feszültségek valamelyest enyhülhettek a szektorban, ami vélhetően leginkább a járműgyártást segítette. A magas frekvenciás adatok kedvező képet adnak a márciusról is. Azonban az orosz-ukrán háború kitörése miatt az ellátási problémák, az alkatrészhiányok ismét súlyosbodhatnak, visszafogva az ágazat teljesítményét az elkövetkező hónapokban. Fontos kérdéssé vált a háború nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet nyomán az üzleti és a fogyasztói bizalom romlása révén a kereslet is gyengülhet.

Emellett középtávon a járműipari transzformáció rejt magában kockázatot: a hazai autóipari szereplők többsége az egyre jobban visszaszoruló hagyományos motormeghajtású járművek és az azokhoz szükséges alkatrészek előállítására és beszállítására szakosodott, miközben a feltörekvő alternatív meghajtások számottevően kevesebb alkatrésszel rendelkeznek. A feldolgozóipar egésze szempontjából az elmúlt időszakban bejelentett jelentős kapacitásbővítések ellensúlyozhatják a fennálló bizonytalanságokat.

A Takarékbank értékelése szerint az első két hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés, ami érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékos bővüléshez képest, így akár a GDP növekedése is gyorsulhatott volna az első negyedévben, azonban a háború kitörése miatt igen jelentősek a bizonytalanságok.

Az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavaly év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét. A chiphiány ellenére azonban bíztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő. Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövidtávon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak, egyes beszámolók, konjunktúra felmérések (Ifo, beszerzési menedzser index) szerint az év elején már érezhető volt az ellátási problémák enyhülése.

A német ipar gyengélkedése ellenére német feldolgozóipari beszerzési menedzser index továbbra is magas, noha némileg mérséklődött a tavaly márciusi történelmi csúcshoz képest, az euró-övezeti pedig májusihoz képest, amit elsősorban a beszállítói láncok akadozása, a chiphiány és más alkatrészek, alapanyagok hiánya, valamint az elszálló termelési költségek okoztak, de egyre több vállalat érzékelt javulást az ellátási láncokban Az ukrajnai háború egyelőre csak kismértékben rontotta a beszerzési menedzser indexeket, mivel az ukrajnai beszállítói láncok megszakadása egyelőre nem okoz általános problémát, azonban az Ifo és a ZEW index már határozottabban csökkent. A német ipari rendelésállományok mindenesetre olyan magas szinten állnak, hogy a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne. A hazai ipar teljesítménye ugyanakkor élesen elvált a német iparétól köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnöveléseinek, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának.

Az elemzők várakozásai szerint a következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet.

Az Audi – a VW konszern más tagjaihoz hasonlóan – már bejelentette, hogy ukrán beszállítói problémák miatt vissza kell fognia a termelést, és az ipar többi részére is egyelőre beláthatatlanok a következmények. A háborús pusztítás, a szankciók, az orosz vásárlóerő várható zuhanása szintén beárnyékolja a kilátásokat. Bár a legtöbb autógyártó már bejelentette, hogy kivonul az orosz piacról, a chiphiány miatt még nem teljesített megrendeléseket más piacokon teljesíthetik, így rövidtávon nem az orosz piac kiesése, hanem a világon más megrendelők rendeléseinek teljesítése maradhat kihívás.

Az orosz és ukrán kivitelünk közvetlenül viszonylag kicsi, azonban egyes cégeknek okozhatnak problémát. Noha a félvezetőhiány még sokiág fennmaradhat, de fokozatos javulásra lehet számítani. Az autógyártók ugyanakkor abban bíznak, hogy a chiphiány a második félévben már érdemben enyhülhet új chipgyártó kapacitások üzembe helyezésének köszönhetően, ami meredek felpattanást okozhatna az ipari termelésben. A beszállótói láncok szakadozása továbbra is jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint számos nyersanyag és az energia árainak elszállása, aminek következtében más ágazatokban, így például a műtrágya, alumínium gyártásban is leállásokat eredményezhet.

A külső keresletet a helyreálló európai és amerikai gazdaságok, az európai helyreállítási alap, az amerikai költségvetési élénkítések húzhatják, azonban az infláció nyersanyag-, és energiaárak vezérelte emelkedése ronthatja a vásárlóerőt, ami fékezheti a külső keresletet. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart az elhalasztott kereslet megjelenése, a nagyon magas rendelésállomány – januárban közel 25 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest – valamint a készletek feltöltése is, így az év során átmeneti megingások mellett fokozatos élénkülésre számítunk az ipari termelésben, amit új – főleg az akkumulátorgyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó – kapacitások várható üzembe helyezése is támogathat. A hazai üzemanyagárak befagyasztása miatt teljes kapacitással működik a hazai olajfinomító, ami némileg ellensúlyozhatja más ágazatok gyengébb teljesítményét.

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a védelmi ipari kapacitások kiépülésével, mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett 5 százalék körüli növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői a tavalyi 9,6 százalék után.

(Borítókép: befejeződött a dohánytörés, dohányfűzés Geszteréden is, ahol a hosszú nyárnak és a javarészt kedvező időjárásnak köszönhetően elégedettek lehetnek a végeredménnyel. 2020.09.28. Geszteréd (Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország))

Ezek is érdekelhetnek

További híreink