A várt növekedés helyett csökkentek a német feldolgozóipar új megrendelései februárban

Hírek
A várt szerény növekedés helyett jelentősen visszaestek a németországi feldolgozóipari vállalatok új megrendelései februárban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.

Februárban az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 4,2 százalékkal, 2017 januárja óta a legnagyobb mértékben esett vissza a német feldolgozóipari vállalatok új megrendeléseinek volumene. 
    
A piac a megrendelések 0,3 százalékos növekedését várta februárban az előző havihoz képest.

    
Az egy évvel korábbihoz képest naptári kiigazítással 8,4 százalékkal csökkentek a feldolgozóipari ágazat vállalataihoz beérkezett új megrendelések.

    
A felülvizsgált adatok alapján januárban a megrendelések az előző hónaphoz viszonyítva szezonális és naptári kiigazítással 2,1 százalékkal csökkentek, éves összevetésben pedig 3,6 százalékkal csökkentek. 

    
Februárban a feldolgozóipar belföldi megrendelései az előző havihoz képest 1,6 százalékkal csökkentek, külföldi megrendelései pedig 6,0 százalékkal esetek vissza. Az euróövezeti országokból érkező megrendelések 2,9 százalékkal csökkentek, más országokból pedig 7,9 százalékkal. 

    
A félkész termékek gyártóinak a megrendelései 0,9 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest februárban, a termelőeszközök gyártóinak a megrendelései 6,0 százalékkal, a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok megrendelései pedig 3,5 százalékkal.

Borítókép: MTI/EPA/Timm Schamberger