A válság utáni időszakra koncentrálnak

Hírek figyelo.hu
Csökkentett kihasználtsággal működnek a Mol finomítói, a kiskereskedelmi különadó évi ötmilliárd forintos teher. Több profittervet készített idénre az OTP, Csányi U alakú kilábalást és erősödő forintot vár.

Egyelőre biztosan nem fizet osztalékot a Mol, az olajcég igazgatósága csütörtökön közgyűlési hatáskörben úgy határozott, hogy a helyzet normalizálódásáig visszatartja a teljes tavalyi nyereséget. Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója az online sajtóbeszélgetésen úgy foglalt állást, hogy

a koronavírus-járvány nem energiaválság, hanem világválság, amelynek hatásait az energiaipar érezheti meg leginkább.

Csányi Sándor: aktívak maradunk az akvizíciós vonalon

Az OTP csoport idénre várható nettó eredményére több előrejelzést készítettek – válaszolta a bank kommunikációs osztálya a Világgazdaság kérdésére. A kedvezőtlen gazdasági helyzet érezhető lesz a hitelkereslet alakulásában és a portfólió minőségében, de mivel ezek mértéke megjósolhatatlan, a különféle szcenáriók eltérő profitpályát mutatnak. A hitelportfólió minőségének a romlását tompítja a törlesztési moratórium bevezetése – közölték. A vállalati hitelek felét továbbra is törlesztik az ügyfelek, a lakossági adósok közül 340 ezren (40 százalék feletti arány) jelezték, hogy nem élnének a felfüggesztéssel. Azokban az országokban számít az OTP a hitelezési kilátások romlására, ahol a költségvetés mozgástere mérsékeltebb, illetve ahol magas az aránya az olyan súlyosan érintett szektoroknak, mint például a turizmus. Az osztalékelőleg-kifizetésre szeptember 30. után a bank javaslatot tehet. Az OTP Bank a pandémiás helyzettől függetlenül, sőt annak hatására még fokozottabban vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket a régióban.

A bankvásárlási tervekről a Brain Barnak adott interjúban Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is beszélt.

Aktívak akarunk maradni az akvizíciós vonalon

– mondta. A bankvezér optimista álláspont helyett inkább óvatosan tekint előre, de stabil profitra számít a bankcsoporttól, amely a céltartalékokat konzervatív szemléletben képzi. Csányi Sándor szerint a hazai fogyasztás az emelkedő munkanélküliség miatt visszaesik idén, jó hír viszont, hogy kevesebb vállalati beruházás maradhat el. Véleménye szerint kevés a rendelkezésre álló információ ahhoz, hogy eldönthessék, milyen típusú gazdasági talpra állás várható, most az U alakúra lát nagyobb esélyt.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink