A vállalatok jövőképe a felkészültségen is múlhat

Hírek Figyelo.hu

Eddig példa nélküli helyzetet hozott a gazdaságfinanszírozás terén a koronavírus-járvány Haás László, az EY tőke- és finanszírozási tanácsadásért felelős vezetője szerint: lényegében egyszerre jelentkezik a reorganizációs és a beruházási igény a vállalatoknál – áll a Világgazdaság cikkében.

Nagyon különleges időket élünk, hiszen a gazdasági folyamatok megállítása és újraindítása miatt a növekedési, beruházási igénnyel együtt, egy időben jelentkezik a vállalatoknál a reorganizációs és a likviditási igény.

Haás László

E tekintetben kiemelten fontos, hogy a kormányzati és jegybanki programok is eddig nem látott komplexitást mutatnak fel, hiszen együtt, egyszerre jelentek meg a hitel-, a garancia- és a kötvényprogramok. Így minden vállalatvezető a saját stratégiájához, kilábalási vagy fejlesztési tervéhez kapcsolódóan választhatja ki a számára optimális finanszírozást – véli Haás László. Az EY tőke- és finanszírozási tanácsadásának vezetője úgy látja,

sok esetben a jó pozícióban lévő vállalatoknak is szükségük van nagyobb likviditásra, hiszen fel kell pörgetniük a gyártást.

A mostani helyzetben a cégek azzal teszik a legjobbat, ha olyan üzleti tervet készítenek, amely több szcenárióval számol, hiszen idő kell, hogy visszatérjen a piac. Szerinte a megfelelő üzleti tervvel felkészült cégek jól jöhetnek ki abból, ha felvetik a bankjuknak, hogy a moratórium helyett szívesen keresnének más megoldást finanszírozási gondjaikra.

Ha a bankok ilyen tervekkel találkoznak, Haás László szerint szívesebben finanszírozzák a legrosszabb forgatókönyv szerint megjelenő likviditási gondokat is, mert látják, hogy a cég felmérte, hogyan tud növekedni a válságból kifelé menet.

A jelenlegi helyzetet a bankoknak is tanulniuk kell – mondja a szakértő –, hiszen olyan eddig nem nagyon fordult elő, hogy a partneri kör nagyobb része közli:

hat-hét hétig sem a kamatot, sem a tőkét nem tudta megtermelni.

Más kell hogy legyen a kockázatértékelés szerepe. Az EY szakembere szerint a válság felgyorsítja a generációváltást – sok tulajdonos már nem vállalja a sokadik reorganizációt, ráadásul a pandémia rámutatott arra is, hogy az élet minden területén elkél a digitalizáció, s ez a technológiai kihívás is felgyorsíthatja a váltást, hiszen ezek a kompetenciák nagyban hiányozhatnak a jelenlegi tulajdonosokból.

Ebben a folyamatban a bankok is megtalálhatják a saját üzletüket, akár az akvizíciók finanszírozásában is.

.

Borítókép: Viacheslav Lopatin, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink