A V4-ek együttműködnek Egyiptommal

Hírek
A visegrádi négyek (V4) kifejezték elismerésüket és megbecsülésüket Egyiptom elnökének azért a munkáért, amellyel stabilizálni próbálja országa térségét - közölte sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök a V4-kormányfők és az egyiptomi elnök budapesti csúcstalálkozóját követően.  

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és kormányának munkája, az Egyiptomban lévő több millió migráns ellátása, feltartóztatása, helyzetének konszolidálása érdekében tett erőfeszítése elismerést érdemel, az nemcsak Egyiptom, hanem az egész Európai Unió védelmét és stabilizálását szolgálja – fejtette ki Orbán Viktor, aki a V4-ek soros elnökeként tett nyilatkozatot. Hozzátette, Magyarország különösen is köszönettel tartozik az egyiptomi elnöknek a magyar határokat is védő munkájáért.

A tanácskozáson tárgyaltak a líbiai helyzetről is, amely szerinte "nagy lecke az EU-nak", hiszen mivel az ott kialakult helyzetért a nyugat felelős: úgy avatkoztak be az ország életébe, hogy nem volt életképes rendezési tervük. "Ezzel hozzájárultunk annak a területnek a destabilizálásához, és nekünk is megvan a felelősségünk abban, hogy Líbia északi határa őrizet nélkül, védtelen maradt, és kinyílt Európa felé" – mondta a kormányfő. Szerinte a líbiai helyzet konszolidálására képes erőknek együtt kell működniük, hogy ismét legyen egy erős, a törvényeknek érvényt szerző politikai vezetése az afrikai államnak.

A kormányfő a Közép-Európa és Egyiptom közötti gazdasági együttműködés lehetőségének ügyében bizakodásának adott hangot. Jelezte, ma még messze "a potenciál mögött van" ez a kooperáció. Ezért Abdel-Fattáh esz-Szíszi azt javasolta, hogy jöjjön létre olyan speciális együttműködés Közép-Európa és Egyiptom között, amely ezeket a gazdasági lehetőségeket valósággá váltja.

Orbán Viktor azt is szorgalmazta, hogy mihamarabb üljön össze az EU és Egyiptom közötti társulási tanács a kapcsolatok áttekintése érdekében. Tájékoztatása szerint a négy visegrádi állam miniszterelnöke külön is egyeztetett az EU belső megerősítésének kérdéseiről, az európai gazdaság állapotáról és az illegális migrációról.

Borítókép: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (b2), valamint Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák és Beata Szydlo lengyel miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban. MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink