A tőzsde a fenntartható magyar gazdaság motorja lehet

Hírek Figyelő
A magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikerei a hazai tőzsde teljesítményét is segítették. A  tőzsde a következő évtizedekben a gazdasági modell kulcseleme lehet – hangzott el a Budapesti Értéktőzsde 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése alkalmából tartott rendezvényen.

Fegyelmezett gazdálkodással visszaállítjuk a magyar gazdaságot arra az egyensúlyi növekedési pályára, amely az elmúlt évtized sikereit megalapozta – jelentette ki Varga Mihály a Budapesti Értéktőzsde részvényeinek tőzsdei bevezetése alkalmából rendezett ünnepségen. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a stabilitás és kiszámíthatóság erősítése mellett, és ennek a törekvésnek fontos része a monetáris és fiskális politika együttműködése.

A 33 éves Budapesti Értéktőzsde részvénykibocsátásával nyerhetnek a családok, a vállalkozások és a hazai bankrendszer is – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: az ország gazdasági, pénzügyi állapotának javulását jól mutatja, hogy a hazai tőzsdén a lakossági részvénybefektetések 2010 után folyamatosan nőttek, 2017-től pedig megháromszorozódtak.

A tárcavezető rámutatott: a magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikerei a hazai tőzsde teljesítményét is segítették. A vállalatok számára a tőzsdei részvénykibocsátás a gyors forrásbevonás legfontosabb eszköze, és egyben az átláthatóság megteremtésének legjobb útja is.

– A magyar gazdaság fejlődésének egyik jele, hogy a tavalyi évben már 14 új magyar tulajdonú cég lépett ki a budapesti értéktőzsdére, a legkülönfélébb gazdasági területekről – hívta fel a figyelmet Varga Mihály.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a bankrendszer szempontjából is előnyös a részvénykibocsátás, mivel a cégek vegyes finanszírozása a kockázatok megoszlását is eredményezi. A modern, hatékony pénzügyi infrastruktúrához ma már hozzá tartozik a részvénytársasági formában működő tőzsde. Nyugat-Európában ez már régi gyakorlat, az utóbbi időszakban pedig a közép-európai régióban is terjed ez a modell.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az ünnepségen rámutatott: a tőzsde képes segíteni az ország és a régió felzárkózását, motorja lehet a magyar fenntartható gazdaságnak, a következő évtizedekben a gazdasági modell kulcseleme lehet.

Borítókép: Varga Mihály, pénzügyminiszter a BÉT rendezvényén. (Fotó: Budapesti Értéktőzde/Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink