Az idei év első fele nagyon lassan, visszaeső mennyiségekkel indult a pezsgő- és a borpiacon is, aminek az elsődleges oka az volt, hogy a magas infláció által meghatározott környezetben e termékek árát is emelték, bár sokkal moderáltabban, mint egyébként az egyéb FMCG- (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) kategóriákban – mondta a Világgazdaságnak Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója.
Az áremelkedések még a legintenzívebb inflációs időszakban is a 10–20 százalék közötti sávban maradtak, és nem is tudták lefedni a költségnövekedéseket
– tette hozzá. Az utóbbiak elsősorban a különböző adminisztratív terhek emelkedéséből, valamint a termelés drágulásából adódtak. Magasabb lett például a szőlőár is, és mivel a pezsgőkészítés egy nagyon energiaigényes folyamat, az energiaárak növekedése is erőteljesen sújtotta őket. A júliustól bevezetett EPR (kiterjesztett gyártói felelősség) – palacksúlytól függően – 0–5 százalékos költségnövelő hatású, míg a DRS (betét-visszatérítési rendszer) díjtételei egyelőre nem ismertek. Müller Kornél szerint ugyanakkor idén már nem várható drágulA már végbement áremelkedés viszont, ahogy minden más kategóriában is, visszavetette a mennyiségeket is.
A teljes cikk itt olvasható. vg.hu
Címlapfotó: Kallus György / Világgazdaság