A top 10 lebeg Fucsovics Márton előtt

Hírek Gyöngyösi Balázs
Már a legjobb játékosokat is meg tudom verni, ha el is vesztek egy-egy meccset ellenük, vért kell izzadniuk, hogy legyőzzenek – mondta a Figyelőnek Fucsovics Márton az Australian Open után. A szezonbeli és hosszabb távú tervek mellett beszélt arról, hogyan regenerálódik egy ötszettes csata után, mi a közös az ökölvívásban és a teniszben, de egy személyes történettel is szolgált az új hazai teniszelnökről, Lázár Jánosról.

Három mérkőzésen tizenegy órát töltött a pályán Melbourne-ben Fucsovics Márton, aki egyetért azzal, hogy más lett volna Milos Raonic ellen a legjobb 32 között, ha nincs előtte a két ötszettes csata. „Mielőtt pályára léptem, úgy éreztem, hogy maximálisan fitt vagyok, de a mérkőzés közben nagy nyomást helyezett rám Raonic. Az első két szettben ezt még sikerült kezelnem, utána viszont fizikailag és mentálisan is elkészültem az erőmmel. Nem tudtam megfelelően koncentrálni, és az ütéseim is életlenek voltak” – értékelt lapunknak az első számú magyar teniszező.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a harmadik körig Stanislas Wawrinka búcsúztatásával jutott el, aki volt harmadik is a világranglistán, nem mellesleg van három Grand Slam-győzelme.

Tudom, hogy már a legjobb játékosokat is meg tudom verni, persze nem mindig. Bizonyítja ezt a Stan Wawrinka, a Grigor Dimitrov vagy a Danyiil Medvegyev ellen sikerrel megvívott csatám is a közelmúltból. Úgy érzem, hogy még mindig fejlődik a teniszem, egyre jobb és jobb leszek

– jelentette ki Fucsovics Márton. A maratoni ötszettes csaták lélektanáról pedig az ökölvívókat idézve beszélt: öld meg a testet, és meghal a fej, ez határozottan igaz a teniszre is. Ha az ember elfárad a pályán fizikailag, akkor dekoncentrált lesz, lekési az ütéseket vagy elhamarkodottan próbálja befejezni a pontokat. Ezek a tünetek már a „fej halálát” jelentik. Az ilyen meccsek után még több energiát fordít a regenerálódásra, ami elsősorban hosszú nyújtást, masszázst és hidegvízben ücsörgést jelent, na és persze „alvást, alvást és még több alvást”.

Semmilyen hiányérzet nem maradt Fucsovicsban, értékelése szerint nagyon jó egy hónapot töltött Ausztráliában.

Végre újra tudtam igazi nagy meccseket játszani a kedvenc Grand Slam-tornámon, ahol eredményesen szerepeltem. Jó volt kimozdulni, ülni a napsütésben, kicsit magam mögött hagyni a depresszív Covid-hangulatot, és újra pizzát enni egy étteremben, más emberekkel, maszk nélkül

– mondta a 29 éves sportoló, akinek a folytatásban Rotterdam, majd Doha és Dubai következik. Ugyanakkor a pandémia kevesebb versenyt, ezáltal bevételkiesést von maga után. „Szerencsére nem okoz problémát finanszírozni a mindennapjaimat, kifizetni az edzőimet, illetve az utazásaimat. Sokat dolgoztam érte, hogy így legyen. Nem mondom, hogy néha nem fut át az agyamon, hogy csökkennek a pénzdíjak, de ne felejtsük el, hogy nem a pénzért teniszezem, hanem azért, mert szeretem ezt a játékot” – állapította meg Fucsovics Márton.

A teniszező előrebocsátotta, hogy

„szeretné egyszer megkarcolni a top 10 et”, mint ahogy egy Grand Slam-tornán és egy olimpián is maradandót alkotna.

Még öt-hat jó évet jósol magának. Az eredményességhez nagyban hozzájárul a megfelelő szakmai stáb is. Miután különvált az útja Sávolt Attilával, irányította a felkészülését régi-új edzője, a francia Olivier Tauma, majd 2019 novemberében jött a Nagy Zoltán, Jancsó Miklós páros. „Aki ismeri őket, tudhatja, hogy két ellentétes személyiségű emberről beszélünk. Mindketten nagyon közel állnak hozzám, úgy érzem, hosszútávon számolhatok velük. Ugyanakkor Vaskó Balázsról se feledkezzünk meg, aki a fizikai felkészítésemet végzi. Már Sávolt idejében is együtt dolgoztunk Balázzsal, és neki köszönhetem, hogy az ATP Touron vasembernek hívnak” – emelte ki Fucsovics.

A Davis Kupa-döntőről azt mondta, legszívesebben a fél országot magával vinné Madridba. „Jó meccsek, jó hangulat vár majd ránk, és egy kicsit buli is az egyedül töltött hónapok után” – hangsúlyozta az ATP-világranglista 58. helyezettje. Mégsem mert hosszú távon és reálisan hangzatos nyilatkozatot tenni. „Az utánpótlás legnagyobb nevei az utóbbi időszakban valamelyest megtorpantak. Ha összekapják magukat, vagy feltűnik egy-egy nagy tehetségű fiatal, akkor talán van sansz a folytatásban is az eredményes szereplésre” – vont mérleget. Számos zajos vita is volt a Magyar Tenisz Szövetségen belül, aminek gyakran a játékosok itták meg a levét, de aztán jött az új elnökség. „Meggyőző, hogy a szakmai vezetés Sávolt Attila kezébe került, akiről én tudom legjobban, hogy valódi profi a munkáját tekintve, nem mellesleg határozott, erős jellem. A szövetség új elnökéről, Lázár Jánosról pedig elmondta: jót beszélgettek, és ajándékba vitt neki egy teniszütőt, azt a típust, amivel maga is játszik, mert tudta, hogy az elnök úr szívesen ütöget szabadidejében. „Olyan őszinte örömmel vette kézbe az új ütőt, hogy rögtön az fogalmazódott meg bennem: jó kezekben van a magyar tenisz” – elevenítette fel Fucsovics a találkozást.

A teljes interjút megtalálhatja a Figyelő legfrissebb, február 25-től kapható számában!

(Borítókép: Mark Metcalfe, Getty Images)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink