A tőkepiacok is félnek a Delta-variánstól

Hírek D. GY.
A koronavírus új variánsától való félelem a padlóra küldte hétfőn az értékpapírpiacokat.

Az európai részvényindexek idei legrosszabb napjukat zárták, az amerikai papírok 1,6 százalékkal gyengültek. Az elmúlt időszakban erőteljesen emelkedő árupiaci jegyzések is lefelé korrigáltak, a befektetők a biztos menedéknek számító állampapírok felé fordultak. Az irányadó 10 éves amerikai állampapír hozama hat hónapos mélypontra süllyedt. Az idei év első felére jellemző hozamemelkedés az utóbbi időszakban megszakadt, a piacok inkább attól tartanak, hogy az amerikai gazdasági növekedés nem lesz fenntartható – a Delta variáns újabb korlátozásokat kényszerít ki.

Az Európai részvénypiacok egyik legátfogóbb indexe, a Stoxx Europe 600 2,3 százalékkal esett, ami 2021 óta a legnagyobb napi esés. A londoni FTSE 100 ugyanennyivel csökkent. Az óceán túlpartján az S&P 500-as index 2 százalékkal zuhant, majd a délutáni kereskedésben korrigált kissé. A technológiai papírok piacának indexe, a Nasdaq Composite 1,1 százalékkal esett. Az olajpiacon irányadó Brent jegyzése 7,1 százalékkal 68,38 dollárra esett hordónként.

Az amerikai 10 éves államkötvény hozama 0,1 százalékkal 1,19 százalékra mérséklődött, ami február közepi szintnek felel meg.

A német 10 éves Bund hozama -0,39 százalékra esett, a brit 10 éves papír 0,56 százalékon zárt, mindkettő öthavi mélypontot jelent. A kötvényhozamok mostanában bekövetkezett esés arra utal, hogy a befektetők egyre kevésbé bíznak a V-alakú kilábalásban. A részvénypiacokon az árak és az értékelések történelmi csúcsokat ostromoltak, most a vírus-variáns felbukkanása óvatosságra kényszeríti a befektetőket.

New York államban a múlt héten egy nap alatt több mint ezer új esetet regisztáltak, ami tavaly május óta nem fordult elő. Ausztráliában és Vietnamban szintén erősen romlik a vírushelyzet. Szingapúrban szigorították a közösségi érintkezést és világszerte aggódva figyelik a helyzetet a Tokiói Olimpián is. Nagy-Britanniában hétfőn feloldották a még meglévő korlátozások nagy részét is, ugyanakkor fél millió embernek – köztük Boris Johnson kormányfőnek – is azt javasolták a hatóságok, hogy csökkentse a minimálisra más emberekkel való érintkezéseit, mert találkoztak az új variáns által fertőzött egyénekkel.

Az amerikai gazdaság az elemzői várakozások szesrint a második negyedévben 9 százalékkal nőtt,

a vírus feléledése azonban a következő negyedre ennél gyengébb növekedési ütemet valószínűsít. A fogyasztói árak júniusban 5,4 százalékkal nőttek az USA-ban, ami vészjelzéseket indíthat be a Fed monetáris politikájában. Ugyanakkor az olajárak jelentős csökkenése mérsékli az inflációs nyomást. Ebbe az irányba mutat az is, hogy az OPEC tagországok a kitermelés növeléséről állapodtak meg.

A hozamcsökkenés most rossz hír a részvénypiacoknak

(Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink