A termőföld 15 százaléka összpontosulhat az új integrátor cégben

Hírek Figyelo.hu

Új mezőgazdasági integrátor cég alakult AgroLink Zrt. néven. A Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó, mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó céget a Mészáros csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető hozta létre.

A vállalat a termeléshez szükséges szolgáltatásokkal az agrárium teljes vertikumában jelen kíván lenni, központja Herceghalmon lesz.

Az idén őszre 100 ezer, jövő tavaszra 300 ezer, jövő őszre pedig 500-700 ezer hektár termőföldet vonna be az integrá­cióba, a hazai termőföld mintegy 15 százalékát.

Az integráció létrejötte után mintegy 900 ezer-egymillió tonna gabona felvásárlását célozta meg.

Az AgroLink a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szer biztosításán és a termények felvásárlásán túl a termelők és a szolgáltatók között mezőgazdasági hitelkonstrukciót és biztosítást közvetít, továbbá közreműködik a mezőgazdasági gépek lízingjében, és beszáll a tudástranszferbe.

Az agrárintegráció szakmai-gazdasági és jogi alapját a Talentis Agro Zrt., a Mészáros csoport agrárszektorának kulcsvállalata adja,

amely a közlemény szerint ma a legnagyobb növénytermesztési ágazattal rendelkezik Magyarországon. A csoporthoz tartozó egyéb mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek felvevőpiacot jelentenek az AgroLinkhez csatlakozó termelők számára, és hozzáférést biztosítanak a feldolgozóüzemekhez, például az Opus csoporthoz tartozó Viresol és Kall Ingredientshez.

(Borítókép: Virágzik a bíborhere (Trifolium incarnatum) a Nógrád megyei Ságújfalu közelében 2021. május 30-án. Háttérben a sóshartyáni templom tornya. (MTI/Komka Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink