A Telekom ül a mobilpiac trónján

Hírek Figyelő
Egy év alatt 3,5 százalékot nőtt az internet-előfizetések száma, az idei harmadik negyedévben már 10,2 millió előfizetés volt. A piac koncentrált, tíz szolgáltató biztosította az előfizetések 97 százalékát.

Alig változott a távközlési szolgáltatók piaci részesedése, a mobiltelefon-szolgáltatás terén 2015 vége óta folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető 45 százalék körüli részesedéssel – írja keddi számában a Világgazdaság. Második a sorban a Telenor, amelynek részesedése 2,5 százalékponttal csökkent, a harmadik helyen álló Vodafone viszont 2 százalékponttal növekedett e téren. A többi szolgáltató ugyan erősödött, de június végére sem érték el együtt az 1 százalékot – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mobilpiaci jelentéséből.

Ugyancsak a Magyar Telekom volt a piacvezető 2015 vége és 2019 első fél éve között a mobilinternet-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma szerint.

A német hátterű társaság részesedése az idei első fél év végére megközelítette a 45 százalékot. A Telenor és a Vodafone versenye hullámzott az elmúlt szűk négy évben, idén június végére az előbbinek 27,1, az utóbbinak 26,7 százalékos tortaszeletet sikerült kihasítania. A többi szolgáltató a piaci fél év végére se érte el az 1,4 százalékot.

Az idei harmadik negyedév végére már meghaladta a hétmilliót a mobilinternet-előfizetések száma, vagyis az előfizetések 69 százaléka mobilon történt.

A több éve tartó lendületes fejlődés mögött részben az áll, hogy a szolgáltatók gyorsan alkalmazkodtak a technológiai változásokhoz, továbbá az okostelefonok elterjedése és az árverseny is segítette a folyamatot. Ezek összességében azt eredményezték, hogy a mobilinternet-előfizetések egyre inkább megfizethetők, ami az internet-előfizetések megoszlásában is látszik

– olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss statisztikai tükrében. Az internet-előfizetések száma 3,5 százalékot nőtt egy év alatt, az idei harmadik negyedév végén már 10,2 millió volt. A piac roppant koncentrált, ezt jól mutatja, hogy tíz szolgáltató biztosította az előfizetések 97 százalékát. Dinamikusan fejlődik a vezetékes internet, 2019 harmadik negyedévében a letöltési forgalom 22, a feltöltési pedig 19 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Az internet-hozzáférési szolgáltatásokat biztosító cégek árbevétele is nagyot, 14 százalékot nőtt egy év alatt: az idei harmadik negyedévben 77 milliárd forintos árbevételt bonyolítottak le.

Ennek több mint fele a mobilinternet-hozzáférési szolgáltatásból származott.

.

Borítókép MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink