A találkozó, amelyre az egész világ figyelt

Hírek magyarnemzet.hu
Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott floridai rezidenciáján Donald Trump volt amerikai elnökkel. A találkozó után érkeznek a sajtó- és politikai reakciók. Maga a hivatalban lévő elnök is reagált a hírre – közölte a Magyar Nemzet.

Míg Európa vezetői újra felmelegítik kapcsolataikat Trump csapatával, keveseket fogad olyan közvetlen és baráti légkör, mint Orbánt – fogalmaz a Bloomberg a pénteki találkozó kapcsán. Orbán „ellentmondást nem tűrő, mert azt mondja: »így lesz«, és ennyi” – mondta Trump floridai rezidenciáján a vendégekkel teli teremben, emeli ki a tudósítás.

A „politikai kockázatvállalóként ismert magyar vezető” volt az első európai miniszterelnök, aki elnökválasztási kampánya során támogatta Trumpot. Hozzáteszik, korábban Orbán „felszólította” Trumpot a 2024-es visszatérésre, és „boszorkányüldözésként” utasította el a volt elnök elleni bírósági eljárásokat – értékeli a lap a két vezető kapcsolatát. Majd a magyar miniszterelnököt idézi az ukrajnai háborúval kapcsolatban, miszerint Trump visszatérése „előfeltétele” az „erős és gyors békének az európai kontinensen”.

A találkozó Trump dacos fellépése mindössze egy nappal azután, hogy Joe Biden elnök az unió helyzetéről szóló beszédében azzal vádolta várható novemberi ellenfelét és a republikánusokat, hogy hátat fordítanak a demokratikus eszméknek azzal, hogy blokkolják az Ukrajnának nyújtott további támogatást – teszi hozzá a lap utalva Biden csütörtöki évértékelőjére.

A Bloomberg tudósítása kitér arra is, hogy Biden pénteken egy philadelphiai politikai nagygyűlésen bírálta a találkozót, mondván, hogy Orbán „nem hiszi, hogy a demokrácia működik”.

Orbán „pontosan az a fajta erős vezető, akihez Trump vonzódik”

Trump a keményvonalas magyar vezetőt, Orbán Viktort látta vendégül Mar-a-Lagóban – fogalmaz az NBC News. Rendkívül szokatlan, hogy egy ország politikai vezetője úgy tesz látogatást az Egyesült Államokba, hogy találkozzon az elnök politikai ellenfelével anélkül, hogy a Fehér Ház legmagasabb tisztségviselőivel is találkozna – jelenti ki a lap.

A NBC News szerint Orbán „szkeptikus” a fegyverek Ukrajnába küldésével szemben, „hevesen” bevándorlóellenes és „ellenséges” a woke kultúrával és az LMBTQ-jogokkal szemben, és ezért nagyon népszerű sok Trump-párti republikánus szemében.

Orbán „pontosan az a fajta erős vezető, akihez Trump vonzódik” – mondta az NBC Newsnak Karen Donfried, aki a Biden-kormányban az európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes volt.

A teljes cikk itt olvasható.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalásuk előtt Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink