A Szputnyik egy új változatát tesztelték Moszkvában

Hírek MTI

Moszkvában megkezdődött a Covid-19 elleni Szputnyik vakcina egykomponensű, „könnyű” változatának nemzetközi klinikai tesztelése – közölte blogjában hétfőn Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin szerint a „Szputnyik Light” alapvető célja kiküszöbölni a klasszikus Szputnyik V vakcina fő hiányosságát, vagyis azt hogy két összetevőből áll, amelyet több hét különbséggel kell beadni. A polgármester bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy a „könnyű” oltóanyag beinjekciózását követően egy héttel a védettség már kezd kialakulni és négy hét után eléri a maximumát.

A „light” vakcina tesztelésében 3-3 ezer ember vesz részt Oroszországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Moszkvában tíz klinikát vontak be a kísérletbe.

Szobjanyin közölte, hogy a fővárosban elkezdték a Szputnyik V nazális változatának tesztelését is, amely ugyan a védőoltást nem váltja ki, de védettséget alakíthat ki az orrgaratban.

Szobjanyin szerint Moszkvában eddig csaknem hatszázezren kapták meg a védőoltást. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírói kérdésre kijelentette: a Kremlnek nincs tudomása róla, hogy Oroszország bármely régiójában hiány mutatkozna oltóanyagból. Mint mondta, Moszkva számára a hazai vakcináció „abszolút prioritást” jelent, és a hazai gyártási kapacitások csúcsra járatva üzemelnek.

Elismerte, hogy a jelenlegi gyártási kapacitások nem képesek kielégíteni a Szputnyik V-vel kapcsolatban jelentkező nemzetközi igényeket. Ezeket, mint mondta, külföldön beindítandó gyártásból fogja fedezni.

Az Oroszországban bejegyzett második vakcina, az EpiVacCorona az oltóanyagot kidolgozó Vektor központ csütörtöki közlése szerint a tesztelésben részt vevő 18-60 éves önkéntesek 100 százalékánál antitesteket alakított ki az új koronavírussal szemben. A hatvanévesnél idősebb alanyok 94 százaléka esetében alakult ki védettség.

A Covid-19 elleni harmadik orosz vakcina, az orosz tudományos akadémiához tartozó Csumakov intézet által kifejlesztett CoviVac belföldi tesztelése a járványhelyzetről tájékoztató hivatalos orosz honlap szerint szombaton esedékes. A klinikai tesztelés négyszáz ember bevonásával elvégzett két fázisát követően az oltóanyagot háromezer önkéntesen fogják kipróbálni.

(Borítókép: Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Szent Imre Kórházban, a főváros XI. kerületében 2021. február 13-án. (MTI/Mohai Balázs)

További híreink