A szlovák koalíció válsága miatt elmaradt a kormányülés

Hírek
Megtiltotta miniszterei részvételét a szerda délelőtti kormányülésen Andrej Danko, a koalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a vezetője, a parlament elnöke. Pozsonyi hírforrások szerint pénteken ül össze a koalíciós tanács, az SNS miniszterei pedig lemondásukat fontolgatják.

Robert Fico miniszterelnök, a fő kormánypárt, a Smer elnöke a Slavkovi Háromszög (Ausztria, Csehország és Szlovákia) szerda délutáni salzburgi találkozójára kért felhatalmazást a kabinettől, a francia elnökkel tervezett megbeszélésre.

A szlovák miniszterelnök délelőtt fél tizenegyre jelentett be sajtótájékoztatót, de végül 12 óra után csak Maroš Šefčovič szlovák uniós biztos tájékoztatta az újságírókat, és annyit közölt, hogy a kormányülés elmaradt, de telefonon az SNS miniszterei is beleegyezésüket adták, hogy Fico elutazzon délután Ausztriába tárgyalni a francia elnökkel és az osztrák kormányfővel. 

Šefčovič azt mondta, Fico azért nem jelent meg, mert már a délutáni tárgyalásokra kell felkészülnie. Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az SNS miniszterei részéről adott tárgyalási felhatalmazás része-e valamilyen nagyobb egyezségnek Andrej Danko és Robert Fico között – írja az ujszo.com.

A Smer, az SNS és a MOST-HÍD szlovák magyar vegyespárt koalíciója azután került válságba, hogy Andrej Danko házelnök és SNS-elnök a koalíciós szerződés újratárgyalását kérte. Elemzők szerint ezzel akarta elfedni oktatási minisztere botrányát, amely azért robbant ki, mert az oktatási intézményeknek megítélt uniós tudományos kutatási forrásokat baráti cégek közt osztotta szét. Robert Fico bejelentte, hogy leváltja az SNS-es tárcavezetőt, de azóta kiderült – legalábbis az aktuality.sk hírportál szerint -, hogy nemcsak Peter Plavčan miniszter baráti köre, hanem a másik két kormánypárthoz közel álló cégek is részesültek a támogatásból.

Andrej Danko napok óta eltűnt a nyilvánosság elől, viszont tudatta, hogy pontos vagyonnyilatkozatot követel a kormány összes tagjától.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink