A szezonra hangolják Horvátországot

Hírek MTI / Figyelo.hu

Életbe léptek az enyhítések Horvátországban, az új intézkedések azonban megosztották a vendéglátósokat – írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát.

A kávézók és más egységek, amelyek csakis italt szolgálnak fel, továbbra is csupán teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket. Ez megosztotta a vendéglátósokat. Azok, akik teljes kapacitással dolgozhatnak, üdvözölték a válságstáb döntését, bár jelezték, szerintük kicsit elkéstek vele. A bárok és kávézók azonban „szegregációval” vádolták a testületet és elégedetlenségüknek adtak hangot.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ígéretet tett arra, hogy

június közepén, amikor lejárnak a jelenlegi intézkedések, felülbírálják döntésüket, és várhatóan engedélyezik mindenki számára a beltéri kiszolgálást.

Horvátországban a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint a korábbi 22 óra helyett 23 óráig lehetnek nyitva az üzletek és a szolgáltatók.

A határátlépésen is könnyítenek, de csak a kiskorúak számára. A gyerekeknek – akik szüleikkel utaznak – tizenkét éves korig nincs szükségük tesztre, ez a korhatár korábban hét év volt.

Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.

Az elmúlt napon 321 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 355 617-et. Az elmúlt 24 órában a Covid-19 szövődményeinek következtében 11-en haltak meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 7992-re emelkedett. Kórházban jelenleg 904 beteget ápolnak, közülük 95-en vannak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Az Astra Zeneca, a Pfizer, a Moderna és a Sputnik Covid-19 oltásokról elnevezett koktélok állnak készen, hogy egy pincér felszolgálja őket Zágráb központjában, a Roots bárban, 2021. május 26-án. Denis LOVROVIC, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink