A szaúdi robotnak több joga van, mint a nőknek?

Hírek
Egy Sophia névre hallgató robot állampolgárságot kapott a közel-keleti országban. A történet nem véletlenül váltott ki heves vitákat, hiszen Szaúd-Arábia az emberi (!) jogok terén nem áll túl jól.  

Bár több szaúdi felhasználó üdvözölte ezt a különös jogi konstrukciót, nem kellett sokat várni, hogy rengetegen felhívják a figyelmet egy elég szembetűnő ellentmondásra. Szaúd-Arábiában ugyanis az emberi jogok érvényesülése hagy némi kívánnivalót maga után, egy robot viszont simán állampolgárságot kap.

Egy újságíró azzal kritizálta a döntést, hogy egy robot előbb kapott állampolgárságot, mint azok a vendégmunkások, akik egész életüket az országban élték le.

Többen azt sérelmezték, hogy a szaúdi nők ki se tehetik a lábukat egyedül az utcára. Ha nyilvános helyen szeretnének tartózkodni, szükségük van egy férfi kísérőre, akinek joga van a nevükben eljárni. Egy Twitter felhasználó így kommentálta a robot-állampolgárságot: "Sophia-t nem őrzi senki és nem visel abayat (helyi jellemző női viselet – a szerk.), vagy fejfedőt, ez hogy lehet?"

Egy másik szarkasztikus bejegyzésben Sophia egy képen szerepel fekete fejkendővel. Reméljük a szaúdi jogalkotók nem értik félre a célzást, és nem Sophiat fogják tetőtől talpig bebugyolálni, hogy úgy járhassa férfikísérővel Rijád utcáit. Bármennyire is vitatjuk a genderelméletet, Sophia női mivolta tényleg csak társadalmi konstrukció. Ahogy az is, hogy egyáltalán embernek tekintik.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink