A szállítási szolgáltatásoknak köszönhetően nőtt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet

Hírek Figyelő
Mintegy 538 millió euróval bővült a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az év első negyedében az egy évvel korábbi szinthez képest, az aktívum 2,4 milliárd euró volt – közölte a KSH.

Nagyot nőtt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az első negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az év első három hónapjában a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az export értéke 7,2 milliárd eurót (2,8 ezer milliárd forint), az importé 4,9 milliárd eurót (1,9 ezer milliárd forint) ért el.

Az aktívum így 2,4 milliárd euró volt az első negyedév végén, ami 538 millió euróval több, mint egy évvel korábban. Az aktívum növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 489 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 70 százalékkal, 476 millió euróval lett több, amelyhez jelentősen hozzájárult a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal szemben regisztrált többlet 120 millió euró értékű növekedése. Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 62 millió euróval, 5,4 százalékkal nőtt. A mérsékelt növekedés legfőbb oka az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált többlet 267 millió eurós csökkenése.

Az előző negyedévhez képest az export 4,5 százalékkal, az import 9,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 193 millió euróval magasabb volt, mint 2022. utolsó negyedévében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink