A stratéga, aki szembeszállt a liberális véleményterrorral

Hírek
Haditengerészből lett többdiplomás vállalkozó, majd médiacég-vezető, később pedig politikai tanácsadó. Nem is akármilyen, sokak szerint nélküle ma az Egyesült Államok elnökét nem Donald Trumpnak hívnák. Ismerjék meg közelebbről Steve Bannont, aki az Európa jövője című rendezvénysorozat keretében tart előadást Budapesten május 23-án.  

De kezdjük az elejéről: Stephen K. Bannon 1953-ban született a virginiai Norfolkban, egy ízig-vérig demokrata családban. Fiatalon katonai iskolába járt, majd a US Navy (amerikai haditengerészet) szolgálatába állt.

Carter elnök alatt a haditengerészetben érte az első olyan behatás, amely a jobboldal felé terelte. A demokratapárti elnök alatt ugyanis az amerikai hadsereg hírneve megromlott, a katonák már-már nevetség tárgyává váltak, amit Bannon közvetlen közelről tapasztalhatott meg. Nem is maradt sokáig kötelékben ezután, 7 évnyi szolgálat után hazautazott tanulni.

Először a georgetowni egyetem nemzetbiztonsági szakát, majd a Harvard Business School mesterképzését végezte el. 29 évesen – rögtön egyetem után – pedig a Goldman Sachs pénzintézet munkatársa lett. Itt sem maradt túl sokáig, a 80-as évek végén megalapította saját pénzügyi alapját, amely a Nyugati-parti médiavállalkozásokra szakosodott.

Sikereinek köszönhetően közel került a demokrata elithez, így megismerte miként manipulálják a pénzvilágot, és hogyan károsítják a vállalkozókat. Olyan vállalkozókat, mint amilyen maga Bannon is volt. Így aztán hátat fordított a demokraták piszkos világának és új utakat keresett magának. Ehhez azonban anyagi függetlenségre volt szüksége. Ezt, bármily meglepő, egy tévésorozatnak köszönheti: a Seinfeldnek. Öt rész tulajdonjogát vásárolta meg a sikeres amerikai sorozatból. Csak megbecsülni tudjuk, mennyi pénz folyt azóta Bannon számlájára ebből, de az összeg százmillió körül lehet.

Ott ült a 2005-ben indított Breitbart News kiadóbizottságában, aminek a célja – Andrew Breibart szavaival élve – egy “jobboldali Huffington Post” létrehozása. Breitbart halála után, felismerve a hatalmas lehetőséget, Bannon megvette a hírportált.

A Breitbartnál megvalósíthatta a saját elképzeléseit: megcélozta azt a nemzedéket, akik már az internetről – laptopról vagy okostelefonról – informálódnak. Ráadásul a Breitbart olyan provokatív hangnemben támadta a mainstream médiát, leleplezve hazugságaikat, amely kifejezetten a fiatalabb generációknak az érdeklődését keltette fel. Nem csoda, hogy a Breitbart komment szekciója rövid időn belül a legnagyobb viták és véleménycserék színtere lett.

2016 augusztusában azonban elhagyta a Breitbartot, mivel Donald Trump republikánus elnökjelölt felkérte kampányfőnökének. Örömmel vállalta el a feladatot, hiszen a Breitbartnál használt elméletét egy magasabb szinten is kipróbálhatta. Az elnökválasztás utolsó hónapjaiban kemény tempót diktált, ezzel nagyban hozzásegítette Trumpot győzelméhez. Pedig augusztusi kinevezésekor még arról cikkeztek a liberális amerikai médiumok, hogy Bannon csupán azért lett kampányfőnök, hogy ne legyen oly csúfos Donald Trump égése.

Hát nem így lett, Trump győzelmet aratott Steve Bannon hathatós segítségével. A kampányfőnök tudta a titkát annak, hogy Donald Trump egyszerű stílusát és üzeneteit hogyan lehet megismertetni tömegekkel. Olyanokkal is, akik eddig nem szavaztak, vagy akik nem tudták megfogalmazni, mi a bajuk a politikai rendszerrel.

A kemény munkának pedig meglett a jutalma. Trump főstratégájának nevezte ki Bannont a Fehér Házban, igaz, nem maradt sokáig ebben a pozícióban. 2017 augusztusában máig tisztázatlan körülmények között otthagyta a Fehér Házat és újra csatlakozott a Breitbart csapatához. Itt sem töltött el túl hosszú időt: 2018 januárjában onnan is továbbállt, de a liberális véleményterror egyeduralmának megtörése örökre Steve Bannon nevéhez fog fűződni.

Most pedig magyar közönséggel is megosztja tapasztalatait. Május 23-án "Trump "Amerika az első" politikája és hatása Közép-Európára" címmel tart előadást Budapesten.

Borítófotó: Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója (b) és Reince Priebus, az elnök kabinetfőnöke a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2017. január 31-én, amikor Donad Trump bejelenti, hogy Neil Gorsuch coloradói konzervatív bírót jelöli az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság tagjává. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink