A spanyol kormány orra előtt vehetik meg a vonatgyártó óriást a magyarok

Hírek vg.hu
Hiába a spanyol kormány ellenzése, a magyar befektetők visszautasíthatatlan ajánlatot tettek a Talgóra. Nagy kérdés, mit lép most erre a madridi szocialista kabinet, ugyanis korábban világossá tették: megvédik a spanyol vasúti járműgyártó óriáscéget – közölte a Világgazdaság.

Távolról sem került pont az évszázad magyar üzletére – ez derül ki a friss spanyol sajtójelentésekből. Szerda este úgy tűnt, lezárult a folyamat, miután a spanyol szocialista kormány betartott a magyar befektetőknek és világossá tette: nem támogatja, hogy felvásárolják a Talgo vasúti járműgyártó óriást.

Az indoklás szokatlan volt, hiszen a spanyol közlekedési miniszter arra hivatkozott, hogy feltételezéseik szerint a magyar konzorcium mögött oroszok, egyenesen az orosz állam áll. Erre azonban semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltatott, így a kijelentés könnyen értelmezhető úgy is, hogy a politikai nyomásgyakorlás része.

Nem hagyják magukat a magyarok, a spanyol kormány orra előtt vehetik meg a vonatgyártó óriást

A magyar befektetők azonban ettől nem ijedtek meg, legalábbis a legújabb információk szerint a spanyol kormány állásfoglalása ellenére a Magyar Vagon Zrt. 619 millió eurós, átszámítva nagyjából 250 milliárd forintos nyilvános vételi ajánlatot tett a Talgóra.

Ez hivatalos, be is nyújtották a Nemzeti Értékpapírpiaci Bizottságnak. Ebből az is kiderült, hogy a felvásárlás a Talgo részvényeinek 100 százalékát magába foglalná. Sőt, az is, hogy a magyar ajánlattevő a részvénytulajdonosok számára papíronként 5 eurót fizetne. A Talgo igazgatósága nem meglepő módon kifejezetten kedvezően reagált és egyhangúlag megerősítette, hogy a felajánlott ellenérték vonzó a részvényesei számára. Éppen ezért pozitív előzetes minősítést adott az esetleges tranzakcióhoz.

További kedvező jel, hogy a magyar befektetőknek már szerdán sikerült egyezségre jutniuk a Talgót hitelező bankokkal. Ez sarkalatos kérdés volt, ugyanis a spanyol hatóságok február elején világossá tették, hogy mivel egy tulajdonosváltás veszélyeztetheti a spanyol vasúti járműgyártó óriás finanszírozását, ezért megakadályozhatják az ügyletet. Ez a vélt vagy valós veszély tehát elhárult, a cég könyvelésében szerepelő 23 pénzintézet továbbra is tartja az összesen 329 millió eurós hitelállományt a Talgo-projektjeire.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Talgo

Ezek is érdekelhetnek

További híreink