A Soros-bányák titkai

Hírek
A magyar közvélemény nemrég részletesen is megismerhette, hogy milyen szerepet játszottak a George Soroshoz köthető szervezetek Koszovó függetlenedésénél, majd a Zvecan bánya azt követő privatizációnál. A minap Soros neve nyugat-afrikai Guinea egyik vasércbányájánál került elő.

A Soroshoz hasonlóan szintén milliárdos, Beny Steinmetz érdekeltségébe tartozó BSG Resources (BSGR) egy New York-i szövetségi bíróságon 10 milliárd dollárra szóló kártérítési keresetet adott be Soros ellen, szerintük ugyanis ekkora haszontól estek el. Ezzel egy régóta húzódó vitát tereltek jogi útra.

A BSGR vádja szerint Soros politikai és gazdasági befolyását latba vetve érte el, hogy Guinea kormánya 2014 áprilisában visszavonta a bányacég simandoui bányára vontkozó kitermelési jogát, így elestek a világ egyik legnagyobb vasérclelőhelyétől. Szerintük Steinmetz vagyona emiatt csappant meg, ezt szeretnék a Sorostól követelt 10 milliárd dollárral kompenzálni. A kereset szerint Sorosnak nincsen ismert gazdasági érdekeltsége a nyugat-afrikai országban, így szerintük pusztán a “rosszindulat” miátt ármánykodik.

Indokként egy 1997-as oroszországi üzleti nézetkülönbséget hoznak fel, amikor a két milliárdos egy orosz távközlési vállalatért csapott össze. A csörtét végül Soros nyerte, ám az 1998-as orosz gazdasági válság miatt ez nem lett egy sikertörténet.

A BSGR érvelésében felhozza továbbá az izraeli politika eltérő megítését is. Steinmetz kiáll a zsidó állam politikája mellett, míg a Holokauszt-túlélő Soros számos ponton kritikus az izraeli politika alakulásával szemben.

A bánya körül korábban már mások is pereskedtek. Két éve a Rio Tinto brit-ausztrál bányacég adott be keresetet a BSGR ellen, azzal vádolva a céget, hogy egy 10 millió dolláros tanácsadói szerződéssel egyengette bányaszerződése útját. A megtámadott BSGR viszontváddal élt. 

A Reuters arról számol be, hogy az izraeli hatóságok tavaly december 19-én házi őrizetbe helyezték Steinmetzet, aki ellen a guineai vesztegetés ügyében nyomoztak. Az intézkedést idén januárban megszüntették, ugyanis nem emeltek vádat. A labda most a New York-i bíróságon pattog tovább.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink