A sertéspestis miatt adómentes lehet a vadászaton elejtett vad húsa

Hírek Figyelő
Az indoklás szerint a fertőzés miatt szükségessé vált a vaddisznó állomány ritkítása, ami hatóságilag előírt kötelezettség.

Módosító javaslatot nyújtott be a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” című törvényjavaslathoz egy kereszténydemokrata képviselő. Vejkey Imre a vadászaton elejtett vad húsát, mint juttatást tenné adómentessé a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításával – adja hírül az mfor.

Az indoklás szerint a sertéspestis miatt szükségessé vált a vaddisznó állomány ritkítása, ami hatóságilag előírt kötelezettség. A képviselő szerint a vadászok a vadkárok elhárítása révén alapvetően közfeladatot látnak el. Annak érdekében, hogy a vadgazdálkodók költségeit enyhíteni lehessen, Vejkey Imre adómentessé tenné a vadászaton való részvételt, illetve az így megszerzett vadhús átadását. Nem vonatkozna ugyanakkor a mentesség az utazásra, elszállásolásra, illetve az üzemanyagra vagy vadászati eszköz biztosítására.

A módosítás visszamenőleges, vagyis a törvény hatálybalépését megelőzően keletkezett adókötelezettségekre is vonatkozna, amennyiben a parlament elfogadja a KDNP politikusának indítványát.

 

Borítófotó: Az afrikai sertéspestis (ASP) felismerését gyakorolja elejtett vaddisznón egy lengyel állatorvos a fertőzés megjelenésére felkészítő hatósági továbbképzésen Dalewo település közelében 2019. november 19-én. (MTI/PAP/Marcin Bielecki)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink