A román hírszerzéssel barátkozik a Jobbik?

Hírek
A Jobbik első számú üzenete, a bérunió vonatkozásában több furcsaságot is felfedezett a 888. A szövevényes ügy pikantériája, hogy román hírszerzőkkel bizniszel a Simicska Lajos által menedzselt párt.  

Egészen szövevényes ügyet tárt fel a 888. Azt írják, a bérunió kapcsán Vona pártja egy nemzetközi erőteret, hálót tervezett kiépíteni európai szélsőjobbos szervezetekből. De lázas igyekezetükben nem csak szélsőjobbos partnereket találtak, hanem nagy valószínűség szerint román hírszerzők hálójába futottak bele. Olyannyira, hogy még a parlamentbe is meghívták a két román „szakértőt”.

A 888 bizonyítékot közöl, mely szerint Szávay Istvánt, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének a vezetőjét szoros kapcsolatok fűzik egy Dragos Tirnoveanu román állampolgárhoz, aki a legnagyobb román napilapban, az Adevarulban, és a legtekintélyesebb külpolitikai folyóiratban, a Foreign Policyben is rendszeresen közöl baráti hangvételű cikkeket a Jobbikról, Vona Gáborról és természetesen Szávay Istvánról.

Mindeközben a Gyöngyösi Márton által indított béruniós kezdeményezés egyik ellenjegyzője, támogatója és romániai szervezője is Dragos Tirnoveanu, aki egy „magánjellegű” hírszerző vállalat elemzője és meghatározó alakja. A jobbikos pártlapok tömérdek interjút készítettek vele, a 888 azt boncolgatja, vajon azt tudták-e, hogy ez az ember reálpolitikai érdekeket követő, a román külügyminisztérium és a román hírszerző szolgálatok közelében élő kulcsfigura.

A 888 információi szerint Dragos Tirnoveanu első körben Szávay Istvánt környékezte meg. Úgy vélik, egy román hírszerző számára Szávay István minden szempontból fontosabb, mint Gyöngyösi Márton. Szávay ugyanis aktív kapcsolatot tart fenn a Romániában szoros belügyi megfigyelés alatt álló, Toroczkaihoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, amely komoly fejtörést okoz a román belügyeseknek. Szávay a román hírszerzés szempontjából viszonylag nagy jelentőséggel bírt, főleg 2015-ben. Szávay új román barátja 2015-ben több médiafelületen is megpróbálta a román közvéleménynek eladni a Jobbikot, ekkor több interjú is készült Vona Gáborral, sőt elemzések is a leendő Jobbik-kormány lehetséges útkereséseiről.

Miközben a román „szakértő” több esetben magyarellenes cikkekkel hívta fel magára a figyelmet, a román elit magyarellenes kurzusát követi, sőt tovább is viszi azt, például Magyarországot okolja Románia kilátástalanságáért. A Foreign Policyben 2014-ben arról értekezett, hogy Magyarország Erdély elrablására készül, nem mellesleg a határon túli magyarokat ért jogsértéseket is megpróbálta elkendőzni a későbbi Jobbik-partner.

Fel is teszi a 888 a kérdést: Dragos Tirnoveanu a Jobbik „hasznos idiótája”, vagy a Jobbik a román hírszerzés trójai falova?

Borítókép: SRI hivatalos Facebook oldala

Ezek is érdekelhetnek

További híreink