A román határrendészet is tudja, hogy nem Szíriából jönnek a migránsok

Hírek
Míg tavaly 330 határsértőt fogtak el a magyar-román határszakaszon, idén csaknem 2500 határsértőt tartóztattak fel a határőrizeti szervek. Most épp 17 irakit fogtak el Temesváron, az új útvonal Románián keresztül vezet.  

Persze, tudjuk, a "független" sajtó szerint nevetséges minden aggodalom, ide, Magyaroszágra senki sem akar jönni. Sok okból, de persze első a gyűlölet, mert mindenki gyűlölködő szerintük, aki nem szereti a hívatlan, kétes személyazonosságú vendégeket.

Ugorjuk át azt az aprócska tényt, hogy az ígéret földjére mégiscsak a mi kátyús útjainkon kereszül vezet az út. Illetve ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy van egy módja a legális beutazásnak, azt úgy hívják, útlevél, vízum, országa válogatja. Ha ezek megvannak, akkor lehet tárgyalni arról, hogy bejöhet-e valaki az országba.

Merthogy jönnek még mindig. A Bács-Kiskun megyei rendőrök éjszaka 18 külföldi férfit tartóztattak fel Garában. Mindannyian pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk engedélyét sem tudták igazolni, a történet tehát a szokásos, senki nem tudja, ki fia-borja kopogtat az ajtón. Illetve dehogy kopogtat.

A rendőrök a migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Lehet persze bagatellizálni, hogy mi az a 18 ember, de nem messze a magyar határtól, Temesvár egyik hídja alatt talált rá a helyi rendőrség a román hatóságok által menedékkérőkként nyilvántartásba vett, másutt elszállásolt iraki állampolgárok egy 17 tagú csoportjára – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A Mediafax hírügynükség jelentése szerint a menedékkérők, akiknek a román bevándorlási hivatal (IGI) a bukaresti és Máramaros megyei befogadó központjában jelölt ki ingyenes szálláshelyet a Behela-patak egyik hídja alatt vertek tárbort, ahol tüzet is gyújtottak, mert fáztak. A csoportban öt gyerek is volt, a legfiatalabb alig féléves. A helyi rendőrök szinte napi rendszerességgel adnak hírt arról, hogy bevándorlókat találnak a város utcáin, elhagyott telkein. Az általuk előállított bevándorlók száma idén meghaladta a kétszázat.

Marin Bondar, a román határrendészet nagyváradi regionális központjának parancsnoka csütörtökön arról számolt be, hogy idén megsokszorozódott a migrációs nyomás a román-magyar határon. A 650 százalékos növekményt Bondar a szerb-magyar határon emelt kerítésnek tulajdonította. Szerinte a bevándorlók megváltoztatták útvonalukat, a Szerbia-Románia útvonalon keresztül próbálnak a schengeni övezetbe bejutni.

"A legtöbb migráns nem Szíriából érkezik, ahol köztudottan háború van, és mindenki menekül, hanem Irakból, annak is az északi, kurdok által lakott térségéből" – jegyezte meg Bondar. A határsértők között 1109 iraki, 240 szíriai, 116 iráni, 90 pakisztáni, 90 afganisztáni és 31 indiai volt – részletezte a nagyváradi határrendészet parancsnoka.

Az IGI szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban.

Ha minden nap csak 20-30 embert kapnak el a határőrök, az egy hónapban 600-900 fő, lehet tovább szorozgatni. A kevés szó minden esetben érvényét veszti, ha valaki nem hajlandó igazolni magát, nem működik együtt a hatóságokkal, vagy hazudik. Ilyen vendégekre nincs szükség, egyre sem, ilyen egyszerű ez az elvi kérdés.

Borítókép: illuusztráció, MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink