A roamingdíjak eltörlésével Szlovákiában is nőtt a külföldi hívások száma

Hírek
Az Európai Unióban utazó személyek a roamingdíjak eltörlése után többet használják a telefonjukat. Ezt a szlovákiai mobilszolgáltatók első statisztikái is mutatják – írja a hirek.sk a pozsonyi Sme napilapra hivatkozva.

„Az első hetek után azt látjuk, hogy néhányszorosára nőtt a külföldi mobiltelefon-használat, ezáltal magasabb költségekre számítunk a roamingért az Európai Unióban” – erősítette meg Michal Korec, a Slovak Telekom szóvivője.

Ugyanakkor nem akart konkrét számokról beszélni. Ezt azzal indokolta, hogy a roaming nagyobb elemzését a szolgáltató a nyaralási idény befejezése után tervezi.

„Júliusában Szlovákiából a legkeresettebb ország hagyományosan Csehország volt, amelyet Horvátország, Németország és Ausztria követett” – tájékoztatott Tereza Molnár, az O2 társaság szóvivője.

A szlovákiai turisták a nyaralóhelyek közül Horvátországon kívül leginkább Olaszországot és Franciaországot preferálják, de a szlovák mobilszolgáltatók szerint magasabb érdeklődés várható Bulgáriában, Görögországban és Spanyolországban is.

Az EU-ban június közepén léptek érvénybe a roamingra vonatkozó új szabályok. A mobilszolgáltatók ügyfelei a szolgáltatásokat szolgálati útjaik és nyaralásuk során ugyanolyan feltételek mellett használhatják, mint odahaza.

Bár ugyanilyen szabályok vonatkoznak az internethasználatra, ez mégis bonyolultabb és korlátozottabb. Ha hazájában az ügyfél előfizetése korlátlan internethasználatra vonatkozik, külföldön az internethasználat korlátozott.

Ezen kívül a szolgáltatók kiszámlázzák a külföldi roaminghasználatot, ha az ügyfél több mint négy hónapig használja a roamingot.

Ilyen esetben az Európai Bizottság meghatározta a hívások árát, a hozzáfizetendő összeg legfeljebb 3 cent percenként, az sms-hez 1 centet kell hozzáfizetni, és egy gigabajt internethasználatért 7,7 euró a fizetendő összeg.

Borítókép: illusztráció, MTI/Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetnek

További híreink