A repiadó eltörlése segíthet a magyar borászatoknak

Hírek Érsek M. Zoltán
Elsősorban a kisebb borászatok számára jelent nagy segítséget, hogy a kormány döntése értelmében november 16-tól adómentesen lehet ajándékozni és reprezentációs célból felszolgálni bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, felcímkézett palackokban árusított borászati termékeket – mondja Somogyi Ferenc a Géniusz borokat előállító KVS családi borászat tulajdonosa.

Somogyi Ferenc szerint a kisebb hazai borászatoknak számára azért is különösen nagy segítség lehet a „repiadó” mentesség, mert a versenyképesség alapját szolgáló, a korszerű termeléshez és a borkészítéshez kapcsolódó legmodernebb eszközök beszerzése már önmagában is olyan anyagi teher, amely mellett nemigen marad forrás a marketingre. Már csak azért is, mert például az elmúlt években több száz milliós befektetés árán modernizált, a Géniusz márka portfoliójának újredefiniálásán dolgozó borászatban az új ültetvények közeli jövőre tervezett telepítésével gyakorlatilag folyamatos befektetésre van szükség a prémium minőség fenntartásához.

„Miközben a borászatban mindig rendkívül hosszú megtérüléssel kellett számolni, a mostani inflációs környezetben az hatványozottan igaz. Emellett, hogy drágul a munkaerő és egyre nehezebb megfelelő embert találni, a kisebb borászatok termékei nehezen tudnak a kiskereskedelmi láncok polcaira kerülni, miközben a kereskedők az átadási árak csökkentését várják, annak ellenére, hogy a mai helyzetben a nyereségesség érdekében éppen az áremelésre lenne szükség” – fejti ki a pincészet tulajdonosa.

Szavai szerint a kihívásokat növeli, hogy miközben a borászatok számára a változó éghajlati viszonyokhoz való megfelelő alkalmazkodás is a jövő komoly kihívása, ennél égetőbb kérdés az, hogy Magyarországon is idősödik a bor fogyasztók köre, miközben a fiatalokat máig nem sikerült eredményesen megszólítani, ami a fogyasztás további drámai csökkenését vetíti előre.

Somogyi Ferenc (Fotó: KVS)

„Annak ellenére, hogy ötven éve még 30-35 liter volt az egy főre eső átlagos magyar borfogyasztás, ma már ennek a felét sem sikerül értékesíteni a piacon: a legutóbb ismert statisztikák alapján az látszik, hogy 14-15 literre esett vissza a honfitársaink átlagos borfogyasztása. Ezért is üdvözlendő az, hogy a kormány komoly figyelmet szentel és komoly forrásokat fordít a bormarketingre, amelynek látványos eleme a fiatalok megszólítása. Emellett pedig a reprezentációs adó mostani eltörlése is komoly lehetőséget jelent azoknak a borászatoknak, akik ezt a lehetőséget jól tudják kihasználni” – elemez Somogyi Ferenc.

A cégvezető szerint a céges vásárlóknak érezhető könnyebbséget jelent majd az, hogy a jelenleg érvényben lévő adóteher – a 1,18 százalékos adóalap után 15 százalékos szja és 13 százalékos szocho fizetendő – megszűnik. Ezzel az új szabályozás életbe lépése után, gyakorlatilag 33,04 százalékkal kevesebbe kerül majd a reprezentációs célokra közvetlenül a borászati üzemengedélyestől, palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termék.

Somogyi Ferenc szerint a rendelettel mindenki jól jár. Mert miközben a kormány, a borász szakmát támogatja, az év végi ünnepekhez közeledve nagyobb tételben vásárló cégek olcsóbban juthatnak a minőségi magyar borokhoz, a borászatok számára pedig az adócsökkentésből eredő versenyképesség növelése mellett az is előnyt jelent, hogy az adókedvezmény a minőségi magyar palackos borokra és borászatokra irányítja a figyelmet. Akiknek a közvetlen értékesítés lehetősége akár hosszútávú vevői kapcsolatokat eredményezhet.

Borítókép: illusztráció/fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink