A rendező, akinek filmjein felnőttünk

Hírek
Ma lenne 90 éves Dargay Attila, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, képregényrajzoló, Érdemes és Kiváló művész. Gusztáv, Pom Pom, Nagy ho-ho-horgász, Lúdas Matyi, Vuk, képregényben Svejk, Pinokkió, Tom Sawyer, Huclebarry Finn fűződnek nevéhez – többek között.  

A Magyar Filmadatbázis öt internetes filmes oldal nézői átlagai alapján tavaly összeállította a legjobb 100 magyar játék- és animációs film listáját. Ezen a 82. helyen szerepel Az erdő kapitánya, 12. helyen a Szaffi, 6. helyen a Lúdas Matyi, 2. helyen pedig a Vuk. Mindegyik Dargay Attila rendezése. Vagyis szinte nem él ember a Kárpát-hazában, aki ne a zseniális alkotó mesefilmjein nőtt volna fel. Amikor a kis róka kalandjait először adta a tévé, kiürült az összes játszótér.

Képregényeire nyilván kevesebben emlékeznek, hiszen ma már nincsen Pajtás magazin, ahol Kajla kutyával és kalandjaival örvendeztette meg hétről hétre az amúgy is vidám úttörő pajtásokat. A hetvenes években a Fülesben – amely rejtvénylap a hazai képregény legfontosabb megrendelőjének számított – rendezői munkájával párhuzamosan folytatta a rajzolást.

A Gusztáv című sorozat, amit Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel közösen alkottak, kikerült a nemzetközi piacra. A főszereplő keresztapja Dargay Attila volt. A sorozatot Csehszlovákiában Oskar címmel vetítették, aggódtak ugyanis az illetékes elvtársak, nehogy magára vegye a szerencsétlenkedő figurát Gustav Husak, az ország államelnöke.

1957-től rendezett, az akkor alapított Pannónia Filmstúdióban, attól az évtől kezdve, amikor feleségül vette Henrik Irén vágót, aki nem kizárólag az életben, a munkában is hű társként állt mellette.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink