A rejtélyes Mol-székház

Hírek
Képesorozatunknak akár azt a címet is adhatnánk: keresd az új Mol-székházat. E cikkhez mellékelt képsorozatnak, melyet a Mol-tól exkluzív módon csak a Figyelő kapott meg, éppen az a mondanivalója, hogy a hagyományos Budapest képébe több mint szervesen, szinte észrevétlenül fog belesimulni a 28 emeletes, 120 méteres magasház, melyet a Finta Stúdió és a neves londoni Foster + Partners tervezett. 
Tény, hogy a korábbi irodafejlesztések (például KPMG, Nokia, Magyar Telekom, Ericsson) közül az új Mol-székház az egyik leglátványosabb. Átadása után nemcsak az ország neves olaj- és energetikai vállalatának lesz a központja, hanem Budapest építészetében is fordulópontot jelent. 
 
A székházról érdemes a következőket tudni: a Kopaszi-gáton található telket a magasház terveivel együtt a Mol kivásárolta a BudaPart projektből, tehát egy teljesen saját fejlesztésről van szó. Azokra az újságírói kérdésekre azonban, hogy mennyibe fog kerülni a beruházás és milyen finanszírozást vesz igénybe a cég, Hernádi Zsolt a fejlesztés jelen állása mellett árult el részleteket. 
 
(Sajtóhírek szerint a jelenlegi székház jövőjéről még nem született döntés, de az elavult, közel 50 éves épülettel kapcsolatban akár a későbbi bontás sem zárható ki.)
 
Érdemes tudni azt is, hogy a BudaPart fejlesztésében megvalósuló toronyház már az első látványtervek nyilvánosságra kerülését követően nagy vitákat kavart. Egyesek szerint felesleges a 120 méteres épület, ami egyébként sem illik bele Budapest látképébe, míg mások a jobb arányok miatt szerencsésebbnek tartanák legalább 150 méter magasra építeni a házat.
 
A fejlesztő részéről Árendás Gergely, a Property Market ügyvezető igazgatója viszont korábban hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban a jelenleg hatályos Településrendezési szabályok módosítását kezdeményezni, és az épület fejlesztését a jelenleg hatályos magassági szabályok figyelembevételével (120 méter) tervezik.
 
A BudaPart beruházás ingatlanfejlesztője, a Property Market üdvözölte a MOL döntését. „A BudaPart fejlesztésének célja egy olyan, Budapesten egyedülálló városnegyed létrehozása, amely épített környezete kialakításával, a Duna-parti közparkhoz való közvetlen kapcsolatával kiemelkedő életminőséget, munkakörnyezetet és rekreációs lehetőséget biztosít az itt lakók és dolgozók számára egyaránt” – jelentette ki Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezetője. „A közép-kelet-európai régió egyik vezető társaságának döntése, mely szerint a BudaParton építi meg új székházát, nagyon fontos elismerést jelent a BudaPart számára. A BudaPart főterén megépülő MOL Campus az új városnegyed fontos jelképévé válik majd.”
 
Hernádi Zsolt, a Mol vezetője a csütörtökön megjelent Figyelőben mesél a döntés hátteréről is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink