A Raiffeisen az infláció csökkenésének gyorsulását várja

Hírek H. É.
A gazdasági növekedés idén még várhatóan stagnál, ám az év második felében a pénzromlás üteme jelentősen mérséklődik: már december előtt elérhetjük az egyszámjegyű inflációt – áll a Raiffeisen Bank elemzőinek legfrissebb, negyedéves helyzetértékelésében. Az év végére az irányadó kamat 11,5 százalékra csökken, az euróért pedig várhatóan 380 forintot kell majd fizetni.

Akár 8 százalék alá is mehet 2023 végére az infláció mértéke − mondta hétfőn Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az éves átlagos infláció 17,9 százalékos szintet érhet el. 2024 végére az infláció jelentősen, 5,5 százalékra csökken, vagyis jó eséllyel lehet számítani arra, hogy a korábbi időszakban tapaszalt drágulás jelentősen lelassul.

A magyar gazdaság az első negyedévben még recesszióban volt, ám úgy tűnik, elindult a növekedés

− fogalmaz a Raiffeisen Bank szakembere. Majd hozzáteszi: ezzel együtt az idei évben a GDP növekedése nulla százalék körül várható, jövőre azonban már 3 százalékos gazfasági bővülést prognosztizálnak a bank elemzői. A következő negyedévekben még nem valószínű, hogy az összkép sokat változik, a gazdaság várhatóan hasonló dinamikát mutat majd, mint az első negyedévben: gyengélkedő ipar és építőipar, vegyes szolgáltatási szektor és jelentős javulás a mezőgazdaságban a termelési oldalon; tovább javuló nettó export, mély csökkenés a bruttó állóeszköz-felhalmozásban. Ezt a javuló fogyasztási adatok ellensúlyozhatják − hangsúlyozza a hitelintézet második félévre szóló prognózisa.

Török Zoltán szerint az építőipar − a magas kamatlábak okozta finanszírozási problémák és a nagy állami beruházások egy részének halasztása miatt − várhatóan továbbra sem mutat majd derűs képet.

Az euróövezetben az infláció folyamatosan csökken. Mindenki izgalommal várja azonban az Európai Központi Bank (EKB) szeptemberi kamatdöntését, ami okozhat a piacon meglepetéseket.

Egyelőre még a döntéshozók is megosztottak abban a kérdésben, hogy szükség van-e további monetáris szigorításra. Az EUR/HUF árfolyamban túl nagy meglepetés a mostani becslések alapján nem várható, 380 forint környékén mozoghat a következő időszakban a kurzus – jelentette ki Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

inflacio 02

Fotó: Shutterstock

A hitelintézet előrejelzése szerint az olaj iránti kereslet valószínűleg még ebben az évtizedben tetőzik, utána pedig csökkenésnek indulhat, ami jelentősen átrendezheti többek között a Közel-Keleti olajkitermelő országok gazdasági lehetőségeit. Erre több országban − így pélául Szaúd-Arábiában – már meg is kezdték az előkészületeket, ugyanakkor az Egyesült Államok vagy éppen az Emirátusok tovább növelik kitermelésüket. Mindez a hazai benzinárakra is hosszú távon hatással lesz, a közeljövőben azonban jelentősebb áringadozásra várhatóan nem kell számítani – jelezte Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az Egyesült Államokban továbbra is magas a munkahelyükről önként távozók aránya, elsősorban a magasabb kínált bér miatt, a tartósan magas árak ugyanakkor lassítják a fogyasztás intenzitását a következő időszakban. A FED kamatdöntéseit és a piaci mozgásokat az ősztől beinduló elnökválasztási kampány is biztosan befolyásolja, amelynek kilátásai egyelőre meglehetősen képlékenyek. A dollár jelentős visszaerősödése nem valószínű, az év végén várhatóan 339 forintot kell majd fizetni az amerikai valutáért.

Borítókép: illusztráció, forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink