A postai szolgáltatás jövőjéről beszélt a Magyar Posta vezére: kiderült, mi a terv a fiókokkal

Hírek
Az ősz eleje óta az év végi rohamra készül a Magyar Posta Zrt. Balczó Barnabás, a társaság elnök-vezérigazgatója szerint felkészültek a rendkívüli csomagforgalomra is. Arról is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában, milyen tapasztalatokat szerzett hajnali két órakor a logisztikai központban, miért nem működhet tizenhárom posta egy megyei jogú városban, és hogy mi lesz a Posta jövője.

Frissen jelentették be, hogy majdnem félszáz tisztán elektromos kisteherautóval újítják meg a csomagkézbesítő flottájukat. Hol fogják tölteni ezeket a járműveket?

Folyamatosan fejlesztjük a töltési kapacitásainkat. Nem csak az új 45 e-Crafter miatt, hiszen a korábban beszerzett villanyjárműveink számára is ki kell építeni a töltési infrastruktúrát. Gondolok itt az elektromos kerékpárokra vagy a háromkerekű elektromos segédmotorokra. Ugyan a mostani kisteherautókat a nagyvárosi, fővárosi kézbesítésben használjuk majd, országosan hozzuk létre a saját telephelyeinken a töltési kapacitásokat.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Körülbelül 3500 járművet használ a Magyar Posta. Az összeset elektromosra cserélik?

Folyamatosan vizsgáljuk ezt az eshetőséget. Üzleti kérdésről van szó, mivel a villamos áram ára nagyban befolyásolja a megtérülést. Ha jó áron jutunk hozzá az energiához és a járművekhez, akkor jogos lehet a célkitűzés, hogy álljunk át teljesen villanymeghajtásra. Új járművek beszerzésénél azonban más szempontok is vannak, így például a károsanyag-kibocsátás csökkentése, illetve a kollégák munkahelyi körülményeinek javítása.

A most vásárolt kisteherautók minden szempontból megfelelnek a 21. századi követelményeknek. Azért is fontos az érkezésük, mert ezzel faraghatunk a flotta túl magas átlagéletkorán. Ugyanakkor a járműcsere gyorsasága a gazdasági teljesítőképességünk függvénye is. Itt mérlegelni kell, hogy az idősebb gépjárműpark fenntartása többe kerül, de azt is, hogy a nagyobb arányú modernizáció egy egyszeri, viszont komolyabb invesztíciót igényel.

Nyakunkon a Black Friday, küszöbön a karácsony. Csúcsidőszak jön a csomagküldeményeknél. Bírja majd a Posta?

Szeptember eleje óta erre készülünk. Ezt úgy kell érteni, hogy heti rendszerességgel tartunk megbeszéléseket a kritikus pontokról. Valóban azt láttuk az elmúlt években, hogy számottevő növekedés áll be ilyenkor a volumenben. Én kedden hajnali két órakor meglátogattam a csomaglogisztikai központunkat az M5-ös autópálya bevezetőjénél, hogy konkrét tapasztalatok szerezzek, állják-e a sarat a kollégáink. Azt láttam, hogy rendkívül kiugró csomagmennyiségnél is profik és felkészültek. Éppen ezért semmiféle fennakadásra nem számítok.

A teljes interjú itt olvasható vg.hu

Címlapfotó:Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink