A politikai leszámolás miatt külföldre menekítik tőkéjüket a szaúdi milliárdosok

Hírek
Saját hazájukból és a teljes Arab-öbölből igyekeznek kimenekíteni vagyonukat a gazdag szaúdiak. A milliárdosok attól félnek, hogy Szalmán király politikai tisztogatásai őket is utolérik - írja a Bloomberg.  

Szalmán szaúdi király nagybátyja 2015-ös halálát követően lépett a trónra. A király fiát, Mohamend bin Szalmánt szeretné hivatalosan is utódjaként elfogadtatni. A különböző gazdasági és politikai érdekek mentén megoszló királyi család tagjai azonban ezt akadályozni próbálják. A sokáig a színfalak mögött folyó hatalmi harc nemrégiben nyílttá vált. A király több mint egy tucat herceget és magas volt rangú kormányhivatalnokot és katonai vezetőt tartóztatott le – korrupció ellenes indokokra hivatkozva. Történt egy rejtélyes helikopter baleset is a jemeni határ közelében, amelyben 8 korábbi magas rangú tisztségvieslő és egy szaúdi herceg vesztette életét.

Az események hátterében az áll, hogy a szaúdi király igyekszik fiának biztosítani a trónt. A korábbi királyválasztási rendszer, amely alapján az alapító leszármazottai választják ki maguk közül az új uralkodót, egyre kevésvbé működik ahogy az örökösök második generációja kihal. A harmadikban már túl sok a koronaherceg, akiknek pénzt, pozíciót, befolyást kell adni. Ez korrupcióhoz és végső soron egy irányíthatatlan országhoz vezet. Szalmán ezért döntött a politikai leszámolás mellett.

Az eseményektől megriadt szaúdi milliárdosok pénzmenekítésbe kezdtek. Bankokkal, alapkezelőkkel egyeztetnek, megpróbálják készpénzüket, bankbetétjeiket és gyorsan pénzzé tehető eszközeiket biztonságos helyre menekíteni. Attól tartanak, hogy a hatalmi leszámolás jegyében befagyasztják számláikat. Az aggodalom jogos – a szaúdi jegybank nagyjából egy tucat magányszemély számlájának befagyasztására kéret a bankokat. Ők legalább annak örülhetnek, hogy nem tartóztatták le őket. A főügyész közölte, hogy a közelmúltban történt letartóztatások “csak az első fázist” jelentették.

A régiós tőkepiacok máris érzékenyen, eséssel reagáltak a hírekre. Félő azonban, hogy a szaúdiak más tőzsdékről is kivonják befektetéseiket, hogy azokat biztonságba helyezzék. Így a globális tőkepiaci hangulat is reagálhat előbb-utóbb az eseményekre.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink