A pocsék hangulat nem feltétlenül magánügy

Hírek Dombi Margit
Egyre nő azoknak a diákoknak a száma, akik magányosnak, a motiválatlannak élik meg magukat, illetve önbizalomhiányról számolnak be. A mindezek által előidézett „pocsék hangulat” – a tanulmányi teljesítményre is negatívan hathat, ezért sem az érintetteknek, sem az egyetemnek nem mindegy, milyen gyorsan találnak megoldást a problémára – derül ki unideb.hu tájékoztatásából, amiben egy mentális problémákkal küzdők elérését célzó új applikációs szolgáltatásról számolnak be.

A társadalom más csoportjaira is jellemző, de a diákok körében különösen igaz, hogy közösségeik alakulásának és működésének színtere egyre inkább az online tér. Ennek nem kis köze van az elmagányosodáshoz, hiszen az interakciók túlnyomó többsége ma már nem igényel fizikai valóságban zajló személyes találkozást. A virtuális világ léte és hatalma azonban negatívumaival együtt tényként kezelendő, a benne rejlő lehetőségek pedig, mindenképpen kihasználandók. Éppen ezért a telefonapplikáció a DE Klinikai Szakpszichológiai szolgálatát vezető Bugán Antal szakpszichológus szerint is jó eszköz lehet a veszélyeztetett hallgatói réteg eléréséhez. Mivel az egyetemen belül használatos UD Studyversityit a diákok körében igen népszerű, kézenfekvőnek tűnik, hogy ezen keresztül próbálják megtalálni a bajban lévő fiatalokat.

Az app új szolgáltatása tulajdonképpen nem más, mint a segítségkérés egy formája. A meghatározott időn belül tízszer jelez ‘pocsék hangulatot’ jelző felhasználónak egy kérdőív kitöltését ajánlja fel a rendszer. A cél az, hogy kiderüljön, mi, vagy mik a nagyon rossz hangulat okai. Ha a hallgató engedélyezi a rendszer továbbítja a kitöltött kérdőívet az Debreceni Egyetem Klinikai Központ (KK) Klinikai Szakpszichológiai Szolgálatához, Ők ezt követően felveszik a kapcsolatot az érintett fiatallal, és ha a diák kéri, megkezdődik a szakellátás. A támogatásra szoruló hallgatókkal egyéni és csoportos formában foglalkoznak, a terápiás eljárásba bevonják azokat a fiatalokat is, aki sokszor jelentenek remek hangulatot az UD Studyversity-n,és társaiik segítésére önként jelentkeznek.

A DE Webportál-, Alkalmazásfejlesztés és VIR Központnak diákok mellett a hallgatói önkormányzat is jelezte, hogy a fiatalok közül egyre többen szembesülnek elmagányosodással, az önbizalom és a motiváltság hiányával. Mivel mindezek a tanulmányi teljesítmény visszaesését is eredményezhetik, sem az érintett fiataloknak, sem az egyetemnek nem mindegy mennyire tartósan állnak fenn ezek a problémák, illetve, milyen gyorsan sikerül rajtuk túllendülni. A központot vezető Vincze Szilvia tájékoztatása szerint az immár 37 ezer felhasználóval rendelkező hangulati hámérőként működő UD Studyversity legújabb fejlesztésével azoknak a diákoknak a gyors és hatékony megtalálásához kívánnak hozzájárulni, akik nemcsak rászorulnak a segítségre, de élni is kívánnak a lehetőséggel a problémáik megoldásához.

Az alkalmazás frissítése során a fejlesztők – együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal – megújították az app ajándékozási rendszerét is. A hallgatók a hangulatjelentési funkcióban minden nap egyszer megadhatják, milyen a hangulatuk és ezzel pontokat szerezhetnek. Egy évben maximum 365 pontot gyűjthetnek. Az év 365 napját 6 idősávra osztottuk fel: az első négy 73, az ötödik 72 és a hatodik 1 napból áll. Minden sávnak vannak úgynevezett DE-ajándékai, amelyekhez a megszerezett pontokkal juthatnak hozzá. Aki az év mind a 365 napján megadja hangulatát, az akár a fődíjat, a Campus Fesztivál-bérletet is megnyerheti. Akinek valamelyik nap kimarad, még az is nyerhet, hiszen sok ajándék vár a hallgatókra, amit az adott szint elérésével szerezhet meg. Az ajándék átvételét követően a játék újraindul.

Borítókép: illusztráció/Fotó: MTI-Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink