A PM benyújtja a jövő évi adótörvényeket – folytatódik az adócsökkentés

Hírek VG
A Pénzügyminisztérium (PM) kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket – megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat, folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók kivezetése.

A háború és a szankciós energiaválság okozta nehéz gazdasági körülmények ellenére a kormány folytatja az adócsökkentést és adóegyszerűsítést; a Pénzügyminisztérium kedden nyújtja be az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket, amelyek nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat – így fogalmazott a minisztérium közleményében.

Számos újdonságot hoznak a 2024-es – és egyes esetekben a 2025-ös – évre a benyújtott adómódosító törvényjavaslatok:

  • Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése: a reklámadó felfüggesztését meghosszabbítják egy évvel, a közműadót első körben részben, majd 2025-től teljesen kivezetik.
  • Egyszerűbbé válik többek között a személyi jövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályok.
  • Az E-pénztárgép rendszer bevezetésével Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban.
  • A kormány 2025-től jelentősen egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is.

A minisztérium jelezte, hogy a globális minimumadóról szóló irányelvet egy külön törvényjavaslattal ültetik át a hazai szabályozásba oly módon, hogy egyúttal a magyar adórendszer versenyképességét is megőrzik. A tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb – cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti. A szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, amelynek eredményeként sikerült elérni, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a hazánkban megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás – írták.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaságban olvasható

Címlapkép: Kallus György / Világgazdaság

Ezek is érdekelhetnek

További híreink