A parlament előtt az őszi adócsomag újdonsággal, egyszerűsítéssel

Hírek Tóth Balázs

A Pénzügyminisztérium múlt kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvényeket. Az orosz–ukrán háború és az energiaválság okozta nehéz gazdasági körülmények ellenére a kormány folytatja az adócsökkentést és az adóegyszerűsítést. A jövő évi adótörvények nemcsak megőrzik a családokat és a vállalkozásokat támogató alacsony adókat és adókedvezményeket, hanem tovább bővítik azokat, emellett az adócsomag szerint folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók kivezetése – fogalmazott a PM a kiadott közleményében.

A beadott adómódosítások több újdonságot is hoznak a 2024-es – és egyes esetekben a 2025-ös – évre. Így egyebek mellett folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók kivezetése: a közműadót első körben részben, majd 2025-től teljesen kivezetik.

A PM által kiadott dokumentum szerint a kormány tartja magát ahhoz a 2010-ben lefektetett alapelvhez, miszerint az adókat nem emelni kell, hanem beszedni. Ezért a magyarországi adórendszer megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, az első házasok kedvezményét, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét.

Egyszerűbbé válik többek között a személyi jövedelemadó és a járulékok szabályozása, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfaszabályok. Az e-pénztárgép-rendszer bevezetésével Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban.

A tárca jelezte, hogy a globális minimumadóról szóló irányelvet egy külön törvényjavaslattal ültetik át a hazai szabályozásba, oly módon, hogy egyúttal a magyar adórendszer versenyképességét is megőrzik. A tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb – cégcsoportszinten 750 millió eurót meghaladó – bevétellel rendelkező, multinacionális vállalatcsoportokat érinti.

A szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, aminek eredményeként sikerült elérni, hogy a hazánkban keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címlap: Teknős Miklós

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink