A nyugdíjasok negyven százaléka ismét dolgozna

Hírek
Szükség van minden ágazatban a nyugdíjas munkavállalókra, a nyugdíjasok negyven százaléka újra munkába állna. Ezért is tartja a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) támogatandónak a Fidesz által a parlamentben benyújtott nyugdíjasszövezetek megalapításáról szóló jogszabálytervezet.

Egyre inkább felértékelődik a “silver economy”, tehát az “idősgazdaság” szerepe Magyarországon is. A még mindig rossz demográfiai mutatók arról árulkodnak, hogy a nyugati társadalmakban egyre fontosabbá válik a hatvan év feletti korosztály szerepe, ez a generáció a következő évtizedekben egyre nagyobb arányát teszi ki a népességnek. A KSH Népességtudományi Intézete adatai szerint a csökkenő magyar népességszám közben 2060-ra a születéskor várható élettartam nőknél akár 93, férfiaknál pedig 88 évre is nőhet, a jelenlegi 78-ról, illetve hetvenről. Mivel az egészségügyi szolgáltatások minősége a következő évtizedekben egyre inkább javulni fog, nem csak nálunk, hanem az egész világon azzal terveznek, hogy az idős korosztálynak nagyobb szerepet kell szánni a gazdaságban.

Ezt támasztja alá az a törvénytervezet is, amelyet a Fidesz nyújtott be a minap az Országgyűlésnek. Ennek lényege, hogy a munkaképes időskorúak foglalkoztatásának megkönnyítésére a diákszövetkezetek mintájára úgynevezett nyugdíjas szövetkezetek alakulhatnának. A Figyelo.hu is megírta, hogy a nyugdíjas szövetkezetekkel  a munkaadók majd szerződést köthetnek, ők tudnak majd különböző munkákat elvállalni, elvégezni. A nyugdíjasok munkavállalása után így majd nem kell társadalombiztosítást, nyugdíjjárulékot, egészségügyi hozzájárulást fizetni, hiszen a nyugdíjasok már eleve biztosítottak. A nyugdíjukat változatlanul megkapják, pusztán csak az ott végzett munka alapján kell befizetni a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót. 

A benyújtó Fidesz szerint az előzetes felmérések alapján legalább félmillió nyugdíjas szeretne élni a lehetőséggel, és a munkaadók is kifejezetten örültek annak, hogy bizonyos területeken kedvezményesen tudnak alkalmazni nyugdíjasokat szövetkezeti formában. A kormány maximálisan támogatja a törvénytervezetet, a Fidesz-KDNP-ben pedig arra számítanak, hogy egy éven belül félmillió nyugdíjas valamilyen formában be tud majd kapcsolódni a kedvezményes és rugalmas foglalkoztatási formába.

Úgy tűnik, hogy a javaslat a szakmai szervezetek tetszését is elnyerte. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ), az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT), valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös nyilatkozatukban azt közölték, az indítvány a gyakorlatból jött igényeken alapszik, a benne felsorolt érvek a nyugdíjasok és a munkaerőpiac oldaláról világítják meg annak jelentőségét. E szervezetek azért ösztönzik a döntéshozókat a javaslat törvényerőre emelésére, mert a felsorolt szervezetek mindegyikében tevékenykedők igényt tartanak arra a tudásra, amelyre csak egy élet munkájával lehet szert tenni. Szerintük a közösségi szempontok mellett elemi érdek is a közös munka. Külön büszkeség, hogy a magyar iskolaszövetkezeti joganyag modellértékű a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásában.

A DiákÉSZ felmérése szerint a megkérdezett öregségi nyugdíjasok mintegy 40 százaléka vissza is jönne dolgozni rugalmas feltételek mellett. Fiak István elnök kifejtette: a szabályozás bevezetése után a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységként rugalmas munkaidőben dolgozhatnának. A nyugdíjasnak ugyanakkor nem lenne munkavállalási kötelezettsége, és a szövetkezetnél sincsen foglalkoztatottsági kötelezettség.

Mivel a javaslat szerint a nyugdíjasok munkája után – hasonlóan a diákmunkához – a járulékokat már nem kell megfizetni, ezzel a piaci szereplők számára kedvezőbb árú szolgáltatást tudnak nyújtani a nyugdíjas szövetkezetek. Azt is mondta, hasonló lenne a cél, mint az 1983 óta működő iskolaszövetkezetek esetében, ahol az eddigi tevékenységek eredményeként mára 130 ezer diák évi 25 millió munkaórát dolgozik, évi 25 milliárd forint munkajövedelemért cserébe.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink