A nyár elején dönthet a jövő évi büdzséről a parlament

Hírek Figyelő
A kiszámíthatóságot erősítené a kormány a költségvetés nyári elfogadásával. A Világgazdaság cikke szerint a büdzséről július 7-én, a tavaszi ülésszak végén szavazhat az Országgyűlés.

Idén is a tavaszi parlamenti ülésszak alatt fogadhatja el a jövői évi költségvetést az Országgyűlés – írta meg a Világgazdaság. A lap cikke szerint a kormány a költségvetés nyári elfogadásával a kiszámíthatóságot erősítené.

Korábban Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára beszélt arról, hogy a gazdasági élet szereplői számára kifejezetten előnyös, ha tisztában vannak azzal, hogy az állam milyen beruházásokat indít, vagy hogy milyen adókra számíthatnak.

Ha a kabinet a nyári szünetet megelőzően tárgyalja a következő évi költségvetési javaslatot, azzal csaknem féléves felkészülési időt biztosítanak mindenkinek a költségvetési keretek és a kormányzati prioritások megismerésére.

A költségvetés sarokszámairól egyelőre annyit lehet tudni, hogy az államadósság a 2018-as szintre, a GDP 66,7 százalékára csökken, és öt év után ismét 3 százalék alatt lehet a költségvetés hiánya, az infláció pedig éves átlagban 6 százalék körül alakulhat.

A költségvetési törvény javaslatát május 18-án kapja meg a Költségvetési Tanács, s ha a testület a jóváhagyását adja, akkor május 30-án kerülhet az Országgyűlés elé a büdzsé, a végszavazásra pedig július 7-én, az ülésszak végén kerülhet sor.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink