A növekvő utazási kedv megdobja a légi utasok számát

Hírek Figyelo.hu

Hétről hétre többszöröződik a légi utasok száma, nő az utazási kedv, az utazni vágyók kétharmada tervez még az idén repülni, de a forgalom még mindig összehasonlíthatatlanul szerényebb a járvány előttinél. Júliusra majdnem tízezerre nőtt a Budapest Airport átlagos napi utasszáma, a negatív rekord április 7-én volt 167 utassal – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A pandémia óta a legnagyobb mértékű forgalomnövekedés július első hetében mutatkozott, amikor az előző héthez képest 44 százalékkal ugrott meg a légi utasok száma. Bár hónapról hónapra emelkedik ez a mutató, az elmaradás az előző évi bázishoz mérten minden hónapban bőven 90 százalék feletti, még júniusban is, amikor már 84,8 ezer utast kezelt a cég, tavaly júniusban azonban csaknem 1,5 milliót.

A legkisebb utasszám áprilisban volt, az akkori 9870 után májusban már 22 813-an fordultak meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, júniusban pedig már csaknem négyszer ennyien.

A Budapest Airport Zrt. nemrég felmérést készített az utazási tervekről.

A 17 ezer válaszadó 81 százaléka azt jelezte, hogy tervez repülős utazást, 67 százalék még az idén. Fő szempontnak körükben a repülőjegy ára bizonyult,

ezt a válaszadók 30 százaléka jelölte meg legfontosabbként, ezt követi a biztonságos repülőtéri környezet és a megfelelő biztonsági óvintézkedések bevezetése a fedélzeten.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi intézkedések bevezetése terén rendre az élen járt; a nemzetközi ajánlásokkal összhangban minden lehetséges intézkedéssel biztosítja a repülőtéren tartózkodók védelmét.

Lapunkat arról tájékoztatta a társaság, hogy már heti 479 járat foglalható, 16 légitársaság 92 helyre szóló kínálatából választhatnak az utasok júliusban. Az elérhető desztinációk és a járatok száma, indítása a piaci igénytől függően változik, növekszik. Budapest és London között érhető el a legtöbb heti járat, számuk július első hetében már 21-re nőtt.

(Borítókép: A Wizz Air diszkont légitársaság W67861-es járatszámú, a hollandiai Eindhovenbe induló gépének utasai szállnak be a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren 2020. június 16-án. A koronavírus-járvány miatt eddig a napig szüneteltette járatait Debrecenből a légitársaság. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink