A növekvő energiaigények kielégítését nem oldja meg az épületek hőszigetelése

Hírek M. O. A.
Hiába fordítanánk többet a lakóépületek korszerűsítésére akkor, ha nincs elegendő áram vagy földgáz. A Levegő Munkacsoport viszont az energiaellátó rendszerek fejlesztése helyett fordítaná a pénzt épületszigetelése, noha például a paksi bővítés nélkül az áramellátás is veszélybe kerülne.

A Levegő Munkacsoport a magyar REPowerEU tervben bemutatott tizennégy beruházás közül kilencet egész egyszerűen törölne, és az ily módon szabaddá váló pénzek döntő részét lakossági energiahatékonysági beruházásokra csoportosítanának át. Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a szervezet olyan beruházásokat venne ki a tervezetből, mint például a villamosenergia-hálózat fejlesztése, márpedig enélkül a lakossági napelemeket sem lehetne a hálózatba integrálni. Nem költenének pénzt a nagynyomású földgázvezeték-hálózat, a gáztárolók és a finomítói rugalmasság (az alternatív forrásból származó kőolaj feldolgozásának lehetősége) fejlesztésére sem, a rezsicsökkentést pedig jelen formájában meg is szüntetnék, holott klímabarát és olcsó villamos energiára, földgázra és üzemanyagra minden nap szükség van.

szigetelés 02

Épületszigeteléssel akkor spórolhatnánk a növekvő villamosenergia-szükségleten, ha az ingatlanokat árammal fűtenék, de ez még az újépítésűekre sem jellemző
Fotó: MTVA/Oláh Tibor

A szakértő rámutatott, az épületek korszerűsítése vagy hőszigetelése nem alternatívája a növekvő villamosenergia-igények biztonságos kielégítésének. Épületszigeteléssel akkor lehetne spórolni az áramon, ha ezeket az ingatlanokat villamos energiával fűtenék. Ez azonban az új építésű lakóépületekre sem jellemző. Megjegyezte, fontos és szükséges a hőszigetelés, azonban ezzel „csupán” mérsékelni lehet a földgázfogyasztást, nem pedig minimalizálni. ennek ellenére a magát környezetvédőnek mondó szervezet csupán az épületmodernizációval foglalkozna, azzal, hogy lesz-e elegendő és megfizethető energia, már nem kalkulál.

Hárfás Zsolt megjegyezte azt is, hogy a Levegő Munkacsoport valóban a magyar nemzeti érdekeket és a környezetvédelmet képviselné, akkor teljes mértékben támogatná a Paks II Atomerőmű megépítését, sőt szemléletformálási célzattal ismertetné a beruházás környezetvédelmi jelentőségét is. Ugyanis a beruházással csökkenthet a villamosenergia-import, időjárásfüggetlenül, évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását megspórolva lehet áramot termelni, és az erőmű az ország földgázfelhasználását és ezáltal függőségét is csökkenti.

Borítóképen egy ház hőtérképe. Ha csupán szigeteljük, attól még nem lesz mivel kifűteni. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink