A New Yok Jets tulajdonosa lesz az USA londoni nagykövete

Hírek
Donald Trump Woody Johnson üzletembert jelölte az Egyesült Államok londoni nagykövetének. Johnsont a többi közt onnan is lehet ismerni, hogy a New York Jets nevű,az NFL-ben szereplő amerikai foci csapat tulajdonosa.  

A 70 éves Johnson a Johnson Co. nevű befektetési alapkezelő cég elnök-vezérigazgatója. Az University of Arizonán végzett menedzser korábban az elnök több tanácsadó testületének is tagja volt. Johnson arról is ismert lehet, hogy ükunokája a Johnson & Johnson gigavállalat alapítójának. Focicsapatának értékét 2,6 milliárd dollárra becsülik.

A brit nagyköveti posztot az amerikai elnökök hagyományosan a legfontosabb kampánytámogatóknak adják oda. Johnson évek óta nagy összegekkel támogatja a republikánusok kampányait, és régóta ismerik egymást Donald Trumppal. Johnson jelölését az amerikai törvényhozás felsőházának, a Szenátusnak kell jóváhagynia.

Johnson a kampány során kezdetben Jeb Busht támogatta, majd amikor az kiszállt az elnökjelölti küzdelemből, Trump mögé állt be. Összesen 349 ezer dollárt költött a mostani kampány során, ennek egy része Trumpnak ment, a többi más republikánus szervezeteknek.

Johnsonnak nem lesz könnyű dolga kinevezése után. Az EU-ból kilépni készülő Egyesült Királysággal kell megszilárdítania a hagyományosan jó brit-amerikai viszonyt. A nehézség most az, hogy a britek meglehetősen ellenségesek Trumppal szemben. Jelzésértékű az is, hogy egyelőre nincs szó az amerikai elnök Nagy-Britanniába látogatásáról. Az ellenszenvet fokozta, amikor Trump a London Bridge-en történt merénylet után kritizálta Sadiq Khant, London polgármesterét.

Borítókép: REUTERS/Andrew Kelly

Ezek is érdekelhetnek

További híreink