A Nemzetközi Valutaalap is beállt a bevándorláspártiak közé

Hírek
A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását - javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Úgy látszik, teljesen elfelejtkeztek a családpolitikáról, és a migráció megannyi negatívumáról.  

"Bár migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára" – fogalmazott pontosan az IMF a jelentésében.

Röviden, tömören összegezték még, hogy a fejlett országok aktív életkorú lakossága elöregszik, a népesség a felére csökken. Hangsúlyozták azonban: a bevándorlás "hosszú távon hozzájárulhat a növekedés és a termelékenység fokozásához", míg a megszorító jellegű bevándorlási politikák jelentősen súlyosbíthatják a munkaképes korú lakosság elöregedéséből eredő kedvezőtlen tendenciákat.

Már meg sem lepődünk, hogy egy nemzetközi szervezet tisztán bevándorláspárti kijelentést tesz, ráadásul úgy, hogy leírja: tisztában van a negatívumaival is. Hiszen láthatjuk, hogy a jelenlegi migrációs folyamatok hatalmas problémákat generáltak a nyugati társdalmakban. Lehet tagadni, ahogy lehet szépíteni is: de a probléma ott van. Problémás a migránsok befogadása, integrálása, oktatása és foglalkoztatása. 

Tény, hogy a fejlett országok népességfogyásával foglalkozni kell. Erre viszont a bevándorláspolitika helyett vannak más lépések, például a kormánypártok által bevezetett széleskörű családtámogatási rendszer. 

Borítófotó: Afrikai bevándorlók jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követelnek maguknak az olasz államtól a Róma belvárosában tartott tüntetésen 2017. december 16-án. A migrációpárti megmozduláson mintegy húszezren vettek részt a Határok nélküli jogok szervezet felhívására. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink