A németekre is számítanak Ukrajna újjáépítésében

Hírek Moszkovits János
Katalógust készít Kijev nyugati országok számára azokról az ukrán régiókról, amelyeket újjá kell építeni.

Az eddig megrongálódott vagy elpusztult infrastruktúráról felmérést készítettek, az összeírás hamarosan elérhetővé válik a nyugati partnerek számára, akik majd védnökséget vállalnak az egyes régiók helyreállítása fölött, derült ki az elnöki hivatal helyettes vezetőjének, Kiril Timosenkónak egy tévés nyilatkozatából, amelyet (az rbc.ua után) a karpat.in.ua is átvett.

A jelentés szerint Timosenko azt mondta, a katalógusok régiónként több mint 14 klaszterből (fejezetcsoportból) tevődnek össze, amelyek információkat tartalmaznak a megsemmisült és megrongálódott lakásokról, közúti, szociális, közigazgatási, egészségügyi infrastruktúráról és egyebekről. „Egy-két napon belül meglesznek minden megyéről a katalógusok, hogy az elnök tárgyalni tudjon a külföldi államfőkkel a védnökségről” – mutatott rá.

Az elnöki hivatal munkatársa emlékeztetett arra is, hogy építészek útmutatót készítenek a városok és települések újjáépítési elveiről. Eszerint más „formátumban” kell újjáépíteni a városokat, hogy akadálymentesek legyenek és másképp nézzenek ki majd a várva várt békeidőben. Az is benne lesz például, hogy milyen magas legyen a járda, hol kell fákat ültetni és hova, közlekedési lámpát állítani, mondta Timosenko.

Szerdán az államfő nevében Dmitro Kuleba külügyminiszter -– aki Berlinben találkozott Svenja Schulze gazdasági együttműködésért és fejlesztésért felelős német szövetségi miniszterrel – az felkérte Németországot, hogy vállalja el Ukrajna egyik háborús régiójának az újjáépítését.

Borítókép: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink