A német GDP 12 százalékát vinné el az orosz gázimport leállása

Hírek D. GY.
A német gazdaság által felhasznált gáz 55 százaléka származott Oroszországból, ezt az év végére 30 százalékra csökkentenék. A további mérséklés azonban nagyon súlyos gazdasági károkkal járna.

A német GDP 12 százaléka veszne el, nagyjából 429 milliárd euró esne ki, ha Berlin teljesen leállna az orosz gáz importjával. Az elemzést Tom Krebs vezetésével készítettték, aki a német pénzügyi tárca tanácsadója, az Universität Mannheim közgazdász professzora. A mostani tanulmány végkövetkeztetései lényegesen pesszimistábbak a korábbi becsléseknél, s várhatóan sokkal nagyobb óvatosságra késztetik Berlint az azonnali embargó kérdésében.

Brüsszel nagy erőkkel dolgozik azon, hogy bevezesse az orosz kőolaj behozatali tilalmát, annak ellenére, hogy a Közép-Kelet európai tagországokat – köztük Magyarországot, Szlovákiát és Ausztriát – ez meglehetősen szorult helyzetbe hozná, még az átmeneti derogációval is. Az orosz szénimportot már korábban betiltották, most Brüsszel szerint a gáz következne. Krebsék számításai szerint egy azonnali, vagy nagyon gyorsan bevezetett gázimport stop olyan recessziót idézne elő Németországban, mint amilyenre a 2009-es pénzügyi válság, vagy a 2020-as koronavírus válság idején volt példa.

Korábban a német gázfelhasználás több mint fele származott orosz gázból.

Az Ukrajna elleni inváziót követően ezt áprilisban levitték 35 százalékra, s az év végére 30 százalékra.

A német gazdasági tárca szerint ugyanakkor minimum 2024-ig tart, míg 10 százalékra tudják csökkenteni. A német ipar képviselői már korábban figyelmeztettek, hogy egy ilyen lépés megbénítaná a gazdaságot, a feldolgozóipar nagy része orosz gázt használ.

A közgazdászok többsége egyetért a Krebs-féle becsléssel – pár százalékpont különbséggel -, vannak viszont, akik jóval alacsonyabbra teszik az esetleges gázstop hatásait. Rüdiger Bachmann, a Notre Dame University professzora például mindössze 3 százalékos GDP kiesést valószínűsít, szerinte csak átmeneti válságot okozna a teljes tiltás. Bachmann szerint ráadásul “Németország rendelkezik az ehhez szükséges pénzügyi kapacitásokkal”. Krebsék szerint viszont a gázstop azonnal hatna az autóiparra, a vegyiparra, a fémfeldolgozásra, az élelmiszeriparra, a papíriparra és a gépgyártásra.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink